Antena Căutare

Înecatul la mal, sportul național al românilor! Nu doar la handbal ”excelăm”. Naționala de fotbal, Steaua sau Halep, alți români care au ratat pe final obiective mărețe

Durere și ciudă fără margini în sportul românesc! Naționala de handbal feminin a României, una dintre puține naționale în care ne mai puneam de 2 bani speranță că mai poate face ceva-ceva la nivel înalt, s-a înclinat când ne era lumea mai dragă. În ”optimile” Mondialului din Germania, Neagu nu a fost suficientă pentru a ne duce în ”sferturi”, iar România a pierdut dureros, în ultima secundă.

Nu e cazul însă să fim extrem de triști. Nu e un capăt de țară această eliminare din optimile de finală al unui Mondial. De-a lungul anilor, în sportul românesc, indiferent că vorbim de handbal, fotbal sau chiar tenis, conaționalii sau conaționalele noastre ne-au demonstrat cu vârf și îndesat că a da cu bâta-n baltă sau a ne îneca la final este un veritabil sport național.

România - Suedia din Suedia din "sferturile" CM '94, cel mai renumit exemplu!
În urmă cu 24 de ani, la Cardiff, se năștea ”Generația de Aur”. Un an mai târziu, la Cupa Mondială din 1994, România se califica până în ”sferturi” la Mondialul american, iar cuvântul ”Aur” din formulare putea a fost mai aproape ca niciodată. Din păcate, la San Francisco, elevii lui Anghel Iordănescu s-au înecat la malul unei semifinale istorice pentru fotbalul românesc.

10 iulie 1994 este data neagră a echipei naționale. Atunci, România a fost la câteva minute de o performanță istorică: prezența în semifinalele Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii.

Partida România - Suedia a rămas o amintire cruntă în memoria fanilor fotbalului românesc. Din această partidă nu poate fi ștearsă cu buretele faza golului marcat de suedezul Kennet Anderson, reuşită care a împins partida spre penalty-uri. Era minutul 115 atunci când uriașul atacant blond s-a înălțat ca un Goliat şi l-a învins fără emoții pe Florin Prunea, portarul din acel meci al "tricolorilor". Elevii antrenaţi de Anghel Iordănescu se aflau în avantaj din minutul 101, cînd Florin Răducioiu a marcat de la marginea careului, iar Schwarz a fost eliminat. La loviturile de departajare s-au impus suedezii, ultimul penalty fiind ratat de singurul cîştigător a două trofee ale Cupei Campionilor la acea vreme: Miodrag Belodedici.

Urmează ”Saga” de meciuri pierdute de Steaua pe final!
Când vorbim de reprezentare românească la nivel de club, vorbim în principal de Steaua. Dintre multele meciuri ale steliștilor jucate contra echipelor din Europa, câteva au rămas în memoria fanilor. Din păcate, ca și momentul CM 94, acestea intră în cutia negativă, însă una pentru care nu există ”delete”.

Pentru Steaua (actuala FCSB) ultimului deceniu, episoadele în care a pierdut dramatic în ultimele minute în Europa a devenit o constantă. Echipa lui Gigi Becali a pierdut câteva jocuri cu miză imensă.

Episodul Middlesbrough, cel mai dureros
În returul semifinalelor Cupei UEFA, în 2006, după victoria la limită,1-0 acasă, Steaua conducea în Anglia cu 2-0 după o jumătate de oră. Middlesbrough a întors miraculos. Așadar 0-3 agg. înscris undeva în colțul ecranului. Ce a urmat a fost ceva inexplicabil! Englezii au început să înscrie gol după gol. În minutul 89, Macarone a marcat şi golul 4, care i-a blocat drumul Stelei spre finală.

A urmat Cavani...și iar Cavani!
În 2010-2011, în grupele Europa League, Steaua a întâlnit Napoli pe teren propriu. A condus cu 3-0, s-a făcut 3-2, iar Steaua s-a apărat eroic în final. N-a fost de ajuns, pentru că uruguayanul Cavani a egalat în minutul 95 şi trupa din Ghencea a ratat o victorie istorică.

Coșmarul s-a repetat și în retur. În ultima etapă a grupelor Europa League, din 2010-2011, Steaua a jucat la Napoli şi avea nevoie să nu piardă pentru a se califica în primăvară. A jucat foarte bine, a păstrat scorul de 0-0 timp de 90 de minute, dar Cavani a marcat în primul minut al prelungirilor şi a spulberat visul Stelei

”Tricolorii” au lovit din nou în 2003!
În toamna lui 2003, la Copenhaga, elevii aceluiași Puiu Iordănescu, revenit pe banca naționalei, avea să ne aducă alte râuri de lacrimi. Generaţia post-aur a României, condusă de Mutu și Chivu, a avut un moment de răscruce, un moment care putea schimba ultimii 10 ani de zile în fotbalul internaţional din istoria noastră, dar am fost blocaţi de două lucruri: ratările și Urs Meier.

La meciul cu Danemarca, România a avut puterea să revină după pauză și a făcut 2-1 pe tabelă prin Pancu și Mutu,. Din păcate, gazdele au revenit și au egalat la ultima fază, în minutul 90+4, atunci când fundașul Martin Laursen l-a învins pe Lobonț după o fază suspectă de henț. În urma acelui rezultat, România a ratat șansa de a merge la Euro 2004, pentru că avea nevoie de victorie pentru a juca barajul.

Simona Halep s-a oprit la câteva game-uri de un Grand Slam!
Liderul WTA, Simona Halep, a scris istorie pentru tenisul românesc în 2017, însă putea face un pic mai mult. Și a fost foarte aproape. În iunie, la Paris, Simona ajungea cu stil în finala Grand Slam-ului de la Roland Garros și nimic nu părea să o oprească din drumul către visul ei etern. Din păcate, când i-a fost lumea mai aurită, românca a fost învinsă în finală, după o oră şi 59 de minute de joc, de letona Jelena Ostapenko, scor 6-4, 4-6, 3-6, după un meci în care a condus cu 3-0 în setul al doilea şi a avut trei mingi de a se distanţa la 4-0.

Veste importantă pentru FCSB venită din Italia! Surpriză uriașă: ce a făcut Lazio în ultima etapă din Serie A!... Rivala FCSB din Europa League a stârnit unul dintre cele mai mari scandaluri din fotbalul românesc. Dinamo - Lazio 1-3 d...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x