Antena Căutare

Roland Garros, marele aviator al Franţei, care a zburat cu Aurel Vlaicu!

Roland Garros a fost unul dintre cei mai mari aviatori ai Franţei. Astăzi, dă numele turneului de tenis francez de Mare Şlem.

Roland Garros a fost unul dintre cei mai mari aviatori ai Franţei. Astăzi, dă numele turneului de tenis francez de Mare Şlem.

Născut în 1882, Garros a devenit cunoscut ca acrobat aerian, fiind primul pilot francez care a traversat în zbor Marea Mediterană, de la Frejus, în Franţa, până în oraşul tunisian Bizerte. De asemenea, el a câştigat cele două curse aviatice Paris-Madrid şi Paris-Roma. În 1914, în timp ce lucra ca pilot de teste la Morane-Saulnier, a bătut recordul mondial pentru cel mai înalt zbor, atingând 4,250 de metri.

Garros a zburat alături de Aurel Vlaicu, în 1912, în cadrul mitingului aerian de la Aspern, Austria. Pilotul român a participat cu avionul creat de el, Vlaicu II, care i-a adus cinci premii.

Articolul continuă după reclamă

La izbucnirea Primului Război Mondial, Garros s-a înrolat în armata franceză, pe frontul de Vest. A revenit la finalul lui 1914 la Morane-Saulnier, unde a testat un dispozitiv nou care le permitea piloţilor să tragă gloanţe prin palele elicei. Dispozitivul, folosit cu succes de Garros în primăvara anului 1915, i-a permis să se apropie de inamic, având o ţintă mai bună. Astfel, întors pe front, a reuşit să doboare patru aeronave germane.

Totuşi, pe 18 Aprilie 1915, a fost prins în urma unui raid. Pentru ca germanii să nu îi fure dispozitivul, el a incendiat avionul. A reuşit să scape câteva zile mai târziu. A murit pe 5 Octombrie 1918, în lupta de la Vouziers.

În 1920, în onoarea sa, baza sportivă pe care o frecventa în timpul studiilor, la Paris, a fost numită Roland Garros. Aici avea loc, an de an, turneul de tenis francez.

Astăzi, openul de la Roland Garros se numără printre cele patru turnee de Mare Şlem, alături de Australian Open, Us Open şi Wimbledon.

Singurii români care au câştigat turneul de la Roland Garros au fost Ilie Năsatase, în 1973, şi Virginia Ruzici, în 1978. De asemenea, Ion Ţitiac s-a clasat pe primul log la proba de dublu, în 1970.

Performanţa Virginiei Ruzici ar putea fi egalată de Simona Halep. Tenismena în vârstă de 22 de ani a ajuns în semifinală. Ea o va întâlni joi pe Andrea Petkovic (locul 28 WTA), din Germania, jucătoare pe care a învins-o în două rânduri, anul trecut.

Irina Spârlea este ultima sportivă din România care s-a calificat în această fază, în 1995. Dacă va merge în finală, Halep va urca pe locul 3 în clasamentul WTA.

Citește și CUM A AJUNS SIMONA ÎN SEMIFINALE!

Interviu EXCLUSIV! Kevin Magnussen, noua stea din Formula 1... 5 iunie, 1973: ILIE NĂSTASE câştiga Roland Garros-ul!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x