Meteorologii anunță că vremea va fi mai caldă atât în București, cât și în restul țării în următoarele patru săptămâni. De asemenea, potrivit prognozei emise de ANM pentru perioada 9 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025, precipitațiile vor fi excedentare în prima parte a intervalului în regiunile estice, sudice și intracarpatice, potrivit hotnews.ro.
Citește și: Vremea în perioada 9 - 16 decembrie 2024. Prognoza meteo pentru săptămâna aceasta
Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion
În săptămâna 9 – 16 decembrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă uşor mai accentuată în regiunile sud-estice. Cu excepţia regiunilor vestice, unde cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale, regiumul pluviometric va fi excedentar, mai ales în regiunile estice, sud-estice şi în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură.
În săptămâna 16 – 23 decembrie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, iar regimul pluviometric va fi uşor excedentar în regiunile intracarpatice, în timp ce iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
În săptămâna 23 – 30 decembrie 2024, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, iar cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui uşor excedent în regiunile sudice.
În săptămâna 30 decembrie – 6 ianuarie, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.
ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
Conform caracterizării climatice a lunii decembrie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), prima lună de iarnă se caracterizează printr-o multitudine de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni şi mai rar, lapoviţă şi ploaie.
„O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună, dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de ultima lună de toamnă”, arată ANM, potrivit hotnews.ro.
Citește și: Cât costă masa de Crăciun. Ce buget ar trebui să aibă românii pentru sărbători
Vremea în perioada 9 - 16 decembrie 2024. Prognoza meteo pentru săptămâna aceasta... Alertă ANM! Cod galben de ninsori în câteva orașe din țară. Meteorologii ne atenționează cu privire la vremea care se în...