- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Vortexul polar trece prin schimbări radicale din cauza verii călduroase din Antarctica și toamnei friguroase din Siberia. Dar ce înseamnă asta pentru noi, cei din Europa?
Cel mai probabil, vom avea parte de o iarnă intensă, care se va extinde chiar până în martie. Meteorologul Judah Cohen, care este director de prognoze sezoniere la compania de management al riscurilor de vreme Atmospheric and Environmental Researcher (AER), este de părere că destrămarea vortexului polar ar putea aduce furtuni. Modelele meteorologice sugerează că destrămarea vortexului polar va aea același efect ca anul trecut, când iarna din emisfera nordică a adus un val de frig în martie în Europa.
„Acest model arată mult mai activ, [cu] mai multe furtuni specifice iernii și explozii arctice – cred că aș atribui asta destrămării vortexului polar, pentru că este foarte consistent cu ceea ce am văzut în trecut”, a zis Cohen.
Un vortex polar există și la Polul Sud, dar acesta nu ne va afecta. Cel de la Polul Nord poate aduce o iarnă severă atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Europa. Atunci când vortexul polar este puternic, aerul rece din regiunile polare este ținut în acele regiuni, ceea ce înseamnă temperaturi medii în estul Statelor Unite, nordul Europei și nordul Asiei. Când acest vortex se destramă însă, aerul rece care rămâne de regulă la poli „scapă” și aduce temperaturi extrem de scăzute la latitudinile mai joase, scrie Playtech.ro.
„Un vortex polar puternic este un capac rapid, care se învârte rapid, centrat deasupra Polului Nord, păstrând tot aerul rece cu el aproape”, a explicat Cohen. „Un vortex polar tulburat este un capac care se învârte care s-a lovit de un obiect de mai multe ori… capacul încetinește și se împiedică și se poate rătăci de locația sa.
Așa-numitele obiecte de care s-a lovit vortextul sunt vara călduroasă din regiunea arctică și toamna rece din Siberia. Tocmai de aceea, ar trebui să ne așteptăm la o iarnă aspră și în luna februarie – și poate chiar și la începutul lui martie, potrivit lui Cohen.
ANM, prognoza meteo. Estimări temperaturi 23-29 ianuarie... ANM, avertizări meteo. Cod GALBEN de vreme severă. Află cum va fi vremea în următoarele ore...