România are parte de o vreme extremă la începutul lunii iunie. Luni, 10 iunie 2024, meteorologii au anunțat un cod portocaliu și un cod galben de furtuni în anumite zone ale țării. În timp ce ploaia va pune stăpânire pe unele regiuni, altele se vor afunda în caniculă.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a tras un semnal de alarmă pentru cea mai mare parte a țării. Românii se vor confrunta cu precipitații torențiale, dar și cu temperaturi de până la 37 de grade Celsius.
Cod portocaliu și cod galben de caniculă în România
Începând de luni, 10 iunie 2024, ora 10:00 până marți, 11 iunie 2024, ora 10:00 cea mai mare parte a României va fi „lovită” de un val de aer cald. Meteorologii au emis un cod galben și un cod portocaliu de caniculă, temperaturi ridicate și disconfort termic.
În cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral se vor înregistra valori termice extreme pentru această perioadă din an. Maximele se vor situa între 30 și 34 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. De altfel, nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.
Canicula se va face simțită și în sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei, unde se vor înregistra temperaturi maxime de până la 37 de grade Celsius.
ANM a emis două avertizări de furtuni în România: cod portocaliu și cod galben de instabilitate atmosferică
Vremea extremă din prima lună de vară aduce și ploi torențiale în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat două avertizări meteo de vreme rea în perioada 10 iunie 2024, ora 10:00, respectiv ora 15:00 pentru codul portocaliu - 10 iunie 2024, ora 23:00.
„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55 - 65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15 - 25 l/mp și izolat de peste 30 - 40 l/mp.”, se arată pe site-ul ANM, potrivit meteoromania.ro.
Astfel de fenomene se vor semnala și local în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei spre seară sau în prima parte a nopții.
De asemenea, furtunile vor fi mai accentuate în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, unde se află în vigoare un cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Aici se vor înregistra ploi torențiale, grindină de medii și posibil mari dimensiuni și vijelii puternice cu rafale de 70 - 90 km/h.
„În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 - 40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.”, mai spun meteorologii, conform sursei citate.