Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin! (r)

96 de ani de la încoronarea suveranilor Unirii. Gestul IMPRESIONANT cu care Regele Ferdinand a făcut istorie! VIDEO, FOTO

Dacă dăm paginile istoriei în urmă cu 96 de ani, în Alba Iulia, 15 octombrie 1922 nu era deloc o zi obișnuită pentru acest oraș, dar nici pentru întreaga țară. Deși era monarh de opt ani, Regele Ferdinand era încoronat oficial, alături de soția lui, Regina Maria.

Dacă dăm paginile istoriei în urmă cu 96 de ani, în Alba Iulia, 15 octombrie 1922 nu era deloc o zi obișnuită pentru acest oraș, dar nici pentru întreaga țară. Deși era monarh de opt ani, Regele Ferdinand era încoronat oficial, alături de soția lui, Regina Maria. Dincolo de fastul și solemnitatea evenimentului, despre care suverana scria că speră „să fi fost o frumoasă imagine”, acesta desfășurându-se în prezența unor reprezentanți ai tuturor caselor regale din Europa, un detaliu inedit a rămas consemnat – un gest simplu, autoritar și impresionant al suveranului.

Organizarea evenimentului a fost precedată de înființarea Comisiei Încoronării, între ai cărei membri s-au numărat compozitorul George Enescu și inginerul Anghel Saligny. Orașul stabilit pentru ceremonia de încoronare a fost, firește, Alba Iulia – cel în care a avut loc Marea Unire de la 1918.

În plus, pentru slujba religioasă ce a însoțit ceremonia a fost construită Catedrala Încoronării din Alba Iulia (Catedrala Reîntregirii). Acesta a fost primul mare lăcaş de cult construit după anul 1918 în Transilvania.

De altfel, această Catedrală a fost construită în timp record – mai exact, în nouă luni – având ca scop să fie locul încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României reîntregite după Primul Război Mondial. Printre artiştii care au lucrat la decorul pictural, alături de Costin Petrecu, s-a numărat și Traian Achim.

Regele Ferdinand și Regina Maria au călătorit cu trenul de la Sinaia la Alba Iulia. Cum au fost întâmpinați la gară

Suveranii au sosit în Alba Iulia cu trenul, pornind de la Sinaia, în dimineața zilei de 15 octombrie, iar Regina Maria s-a pregătit pentru ceremonie pe drum.

„Ploaie! Aceasta a fost prima impresie – dar nu o ploaie tare, doar o stropitură pe fereastra mea, mici linii lungi şi distanţate ceea ce din fericire înseamnă că erau doar picături şi la linia orizontului se ridica un soare palid. Regina s-a pregătit pentru ceremonie chiar în trenul regal“, nota Regina în ale sale „Însemnări zilnice“.

La ora 9.30, Regele Ferdinand și Regina Maria au fost întâmpinați la gară de prim-ministrul Ionel Brătianul, precum și de primarul orașului. Suveranii au fost însoțiți de reginele Greciei şi Yugoslaviei, de principele moştenitor și de principii Ileana şi Ni­co­lae.

Au fost prezenți, de asemenea, preşedintele Consiliului de Miniştri, preşedinţii celor două Camere, guvernul ţării, o companie de onoare şi 40 de demnitari străini - toţi sosiţi în aceeaşi dimineaţă, la ora 8, cu un tren special.

A fost intonat „Imnul Regal”, după care primarul orașului Alba Iulia le-a oferit regilor pâine și sare.

Regina Maria a lăsat moștenire, prin „Însemnări zilnice”, o descriere a ținutei pe care o avea atunci când a coborât pe peron.

„Am coborât în toaleta mea roşu-auriu, pe umeri cu o mantie de catifea purpurie, căptuşită cu albastru şi argintiu, şi pe cap cu un voal auriu strâns bineînţeles cu «marele» meu «Cordon» şi «Steaua». Arăta destul de bine, dar fireşte că este simplă faţă de celelalte prinţese şi regine care aveau deja diademele pe cap. Toţi arătau perfect şi erau cu toţii drăguţi, ceea ce se întampla rar. Cele două fiice ale mele regine, fiecare în genul ei, era o plăcere să le vezi. (...) Am fost foarte mândră de femeile din familia mea“, scria Regina Maria.

Mii de oameni, în fața Catedralei. Slujbe religioase au avut loc în toată țara

Regii erau așteptați la Catedrală de mii de oameni, unde suveranii au ajuns într-o trăsură închisă, trasă de patru cai. Într-o altă caleașcă, i-au urmat prinţul moştenitor Carol şi proaspăta sa soţie Elena, Principesă a Greciei.

Evenimentul a început cu un Te Deum oficiat în noua catdrală, în prezența Regelui Ferdinand, Reginei Maria, membrilor guvernului și mai multor invitați de marcă.

În Catedrală, suveranii au ocupat cele două tro­nuri împă­ră­teşti, aşezate unul în faţa celui­lalt. În faţa regilor au stat preşedinţii Senatului şi Camerei - primul ţinea co­roana de oţel a lui Carol I, iar cel de al doilea co­roa­na de aur, în­crus­­tată cu pietre scumpe, menită pentru Regina Maria. Între timp, mantiile regale erau în „grija“ a doi generali.

Serviciul religios a fost oficiat de mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului, iar mitropolitul primat, Miron Cristea, a citit rugăciunea pentru sănătatea regelui şi a reginei, după care a sfinţit coroanele şi mantiile regale. În acel moment se desfășurau slujbe în toate bisericile din România.

Slujba a fost frumoasă, sobră, nu prea lungă, corul excelent. Interiorul bisericii, deşi nu este mare, este impozant şi frescele sunt bune“, a scris Regina Maria despre eveniment.

Încoronarea sub baldachin și gestul autoritar al Regelui Ferdinand

În urma slujbei religioase, Regele Ferdinand şi Regina Maria au ieşit, în liniște solemnă, din Catedrală. Suveranii s-au îndreptat urmați de un alai, pe un covor roșu, spre un baldachin ce a fost amenajat înaintea clopotniței. Aici a avut loc încoronarea.

După ce invitații la eveniment s-au așezat în jurul podiumului, doi generali au pus mantiile regale pe umerii celor doi monarhi. Mantia regelui era făcută în străinătate iar a reginei în țară

Dacă Regele Ferdinand a ales să primească la ceremonie coroana de oțel a Regelui Carol I, pentru Regina Maria a fost comandată o coroană specială din aur, la o casă de bijuterii celebră, din Paris. Aurul necesar, de 1,8 kilograme, a fost donat de un proprietar de mină din munţii Apuseni. Pe pandantivele laterale ale coroanei reginei sunt inscripţionare simboluri - în partea dreaptă simbolul heraldic al României, iar în partea stângă simbolul heraldic al casei Mariei din Borough.

Și coroana regelui Ferdinand a suferit, însă, modificări. La această coroană, din 1881, confecționată din oțelul tunurilor turcești capturate la Plevna, s-au adăugat trei pietre prețioase, semnificând Basarabia, Bucovina și Transilvani

Regele Ferdinand a impresionat în timpul ceremoniei făcând un gest autoritar. Suvenarul și-a pus singur coroana de oțel pe cap. Apoi, el i-a așezat coroana și soției lui, Regina Maria, ridicând-o din genunchi și sărutând-o pe frunte.

Gestul Regelui Ferdinand a fost pus de înalţii ierarhi şi pe influenţa tradiţiei occidentale, în special a celei franceze. Un alt detaliu important este acela că Regele Ferdinand era catolic, aşa că poate nu era încântat să fie încoronat de un ierarh ortodox. În plus, la acel moment, România nu avea încă o biserică ridicată la rangul de Patriarhie. În fruntea bisericii se afla doar un Mitropolit Primat.

„Regele s-a încoronat singur după obiceiul napoleonian, luând coroana, o așează liniștit și sigur pe fruntea sa. Prin acest gest autocrat, dar binevenit a dat satisfacție că nici președinții Senatului, nici al Camerei, nici primul ministru nu au așezat pe funtea suveranului coroana”, scria într-un ziar al vremii.

Pe durata ceremoniei de încoronare, cei aproximativ 40.000 de oșteni au mărșăluit timp de mai bine două ore și jumătate. Onorul a fost dat de cei doi suverani, fiecare călărind în faţa regimentelor proprii.

După acest moment al încoronării, toţi cei prezenţi au izbucnit în ovaţii pe fundalul „Imnului Naţional” cântat de fanfarele militare. Momentul a fost desăvârșit și cu 101 salve de tun.

„După ce s-a terminat slujba, Nando şi cu mine, urmaţi de cei ce ne duceau coroanele şi mantiile, am ieşit în faţă, în marele scuar din partea cealaltă a bisericii, unde se ridicase o estradă cu un baldachin deasupra. Toţi oaspeţii au luat loc în jurul estradei unde doar Nando şi cu mine stăteam singuri. Bătrânul Ferekide, ca preşedinte al Senatului, şi Orleanu, preşedintele Camerei, au înaintat cu coroanele noastre, generalul Lupescu cu mantia Maiestăţii Sale, şi generalul Popovici cu a mea. (…) Eu am îngenunchiat apoi în faţa lui Nando, care a pus greaua coroană pe capul meu, în timp ce toate clopotele au sunat şi acele salve de salut regal au fost trase. Nando m-a ridicat şi m-a sărutat în vreme ce toţi cei prezenţi au aclamat din toate puterile şi toate muzicile militare au cântat imnul naţional“, a mai scris Regina Maria.

„Cred că trebuie să fi fost o frumoasă imagine, şi sper că Majestatea Sa şi cu mine ne-am jucat bine rolul şi am arătat cum am putut mai bine în veşmintele noastre coplesitoare“, mai scria Regina în ale sale „Însemnări zilnice“ despre ceremonia încoronării, ce s-a încheiat în duminica de 15 octombrie, la ora 11.30.

La încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria au fost prezenți, între alții, principesa Beatrice de Bourbon, ducele de York, generalii Berthelot şi Weygand, alături de fiicele suveranilor României - regina Maria a Iugoslaviei și Elisabeta, regina Greciei.

Trei banchete simultane, în cinstea Regilor

După ce Regele Ferdinand a citit proclamaţia de încoronare, însoţit de Regina Maria și trecând printre emisari, parlamentari și invitaţi străini, monarhul s-a indreptat spre încăperile regale, salutând mulţimea.

Ceremonia a fost urmată de un banchet organizat în sala Unirii, pentru oficialitățile de rang înalt. Suveranii, Fa­milia Regală, Guvernul, diplomaţii străini şi 300 de in­vi­taţi au luat loc în jurul meselor ce au fost amenajate pentru ei.

Totodată, în sala Tea­trului (actuala Casă de Cultură a Studenţilor, n.r.), era orga­ni­zat banchetul parla­mentarilor şi ziariştilor, în timp ce pe platoul din faţa Catedralei Încoronării a avut loc ban­che­tul cel mare, la care au participat câteva zeci de mii de per­soane. Acești oameni sosiseră la Alba Iulia cu trenul, cu căruța sau chiar pe jos, de la distanță.

Întregul eveniment s-a încheiat după ce suveranii au părăsit Cetatea din Alba Iulia, la ora 17.30.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro