Live acumAsia Express - Drumul comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Clody Bertola, actrița cu 20 de primăveri mai coaptă pe care junele Lucian Pintilie a iubit-o pătimaș: „Mă atragea la el nebunia, «golania» lui plină de spiritualitate. Felul de a trăi fără compromisuri!“

Cu un nume exotic și o frumusețe deosebită, actrița Clody Bertola s-a remarcat atât prin talentul extraordinar, cât și prin două poveşti de dragoste pasionale cu doi dintre cei mai mari regizori români: Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie. Ambii, mai tineri decât ea - femeie matură, la casa ei - aveau să o iubească pătimaș și s-o ia de nevastă. Regretatul Pintilie a iubit-o până în ultima zi și a avut grijă de ea chiar și în ultimul ei deceniu de viașă, când a rămas oarbă.

Cu un nume exotic și o frumusețe deosebită, actrița Clody Bertola s-a remarcat atât prin talentul extraordinar, cât și prin două poveşti de dragoste pasionale cu doi dintre cei mai mari regizori români: Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie. Ambii, mai tineri decât ea - femeie matură, la casa ei - aveau să o iubească pătimaș și s-o ia de nevastă. Regretatul Pintilie a iubit-o până în ultima zi și a avut grijă de ea chiar și în ultimul ei deceniu de viață, când a rămas oarbă.

„Mă atragea la el nebunia, «golania» lui plină de spiritualitate. Felul de a trăi fără compromisuri!“, avea să dezvăluie frumoasa actriță mai târziu.

O copilărie marcată de tragedii

Încă din primii ani de viață, Clody avea să cunoască răsfățul, cât și suferința. Fetița cu origini franțuzești și italiene are parte de o copilărie desprinsă parcă din cartea lui Teodoreanu, „La Medeleni” - pe și-a petrecut-o la țară, la Chițorani, un sat de lângă Ploiești, acolo unde părinții ei aveau o vie.

Din păcate, saltul către maturitate a fost unul rapid și forțat, odată cu sinuciderea tatălui. Educația aleasă i-a fost dată în Franța, la un pension de fete catolic, iar Clody a interiorizat atât de mult valorile franțuzești, fascinația pentru țara și limba lui Voltaire, încât a lăsat cu limbă de moarte ca după ce trece în neființă, cenușa să-i fie împrăștiată pe dealurile din Assisi, acolo unde se află două catedrale, una a Sfântului Francisc și cealaltă a Sfintei Clara.

Clody se visa dansatoare sau balerină

S-a visat dansatoare, balerină, dar a devenit actriță, după întoarcerea în țară terminarea studiilor la Conservatorului de Artă Dramatică. A debutat timid pe scena Teatrului Bulandra, dar celebritatea a cunoscut-o mai târziu, după ce a jucat în multe piese de teatru și în filme ca „Ciulinii Bărăganului” (1957), „Facerea lumii” (1971) și „Felix și Otilia” (1972). La fel de sinusoidală și marcată de eșecuri inițiale i-a fost și viața personală.

Lucian Pintilie, un tânăr cu 20 de ani mai verde

Chiar dacă începutul relației cu Liviu Ciulei a fost ezitant din partea ei din cauza diferenței de vârstă, după divorț s-a îndrăgostit și s-a măritat ulterior cu Lucian Pintilie, mai tânăr decât ea cu 20 de ani.

Povestea lor de dragoste a început tot pe scenă, la filmările de „Omul care aduce ploaia“, unde Clody avea rolul principal. „M-a fascinat lipsa lui totală de formalism, aproape de proastă creştere. Mă atragea la el nebunia, «golania» lui plină de spiritualitate. Felul de a gândi original despre artă, despre oameni. Felul de a trăi fără compromisuri“, i-a povestit Ludmilei Patlanjoglu în același volum.

Mariajul lor a durat până la finalul vieții lui Clody, în 2007. Chiar dacă era soția lui Pintilie, foștii soți îi rămân prieteni. O dovadă este faptul că, timp de zece ani, actriţa a petrecut Anul Nou alături de toţi trei soţi.

Primul soț, un pictor care i-a rămas alături o viață

Inițial s-a căsătorit cu pictorul Ştefan Constantinescu, mai în vârstă cu 15 ani decât ea, pe care avea să-l descrie mai târziu ca fiind extrem de gelos și independent. Constrânsă să aleagă între viața de familie și teatru, a ales cea de-a doua variantă. Pe Liviu Ciulei, mai mic cu 10 ani, „Inegalabila“, „Unica“, „Prinţesa Inefabilului“, așa cum era alintată, frumoasa actriţă Clody Bertola l-a cunoscut când încă era măritată cu pictorul. Ea - 32 de ani, actriță venerată, el -22, student la Arhitectură şi la Conservator. Prima oară a zărit-o în timpul unei repetiții pentru un spectacol.

„N-am simţit nici un fior special. N-am intuit nicio clipă că de omul ăsta mi se va lega viaţa atât de profund. Ne-am văzut la teatru, unde am început să repetăm”, își amintea peste ani, Clody Bertola.

„Am avut o simpatie spontană pentru el. Mă cucerea timiditatea lui plină de farmec. Îi admiram dantura superbă. Obişnuiam să-i spun în glumă: «Hai, inspecţia», şi atunci începea să râdă cu toată gura ca să-mi arate dinţii lui frumoşi. Chipul îi era uşor dizarmonios, dar îţi atrăgeau atenţia ochii negri, calzi şi pătrunzători.

A început să vină din ce în ce mai des în cabina mea. Vorbea puţin, dar ceea ce spunea era plin de conţinut, mă interesa. Şi încet, s-a înlănţuit ceva. Ne înţelegeam pe plan spiritual, ne plăceau aceleaşi lucruri, mai ales discutam mult despre teatru. Toată viaţa mea cu Liviu Ciulei a fost Teatru”, avea să povestească Clody mai târziu, în volumul „La vie en rose cu Clody Bertola“ al Ludmilei Patlanjoglu, (1997, o evocare a carierei şi a vieţii actriţei.

Au trăit o poveste de dragoste demnă de film, au fondat o trupă de teatru și o familie, dar în cele din urmă, Ciulei s-a îndrăgostit temporar de o altă femeie, iar Clody nu l-a putut ierta.

Avea să-l cunoască pe regretatul Ciulei care i-a fost fidel și devotat până în ultima zi a vieții. Actrița moare la 94 de ani, acum 11 ani, după un deceniu de întuneric și suferință din cauza pierderii vederii. Trupul îi este incinerat, potrivit directivelor din testament.

Surse: Ziarul Metropolis, Ludmila Patlanjoglu, „La vie en rose cu Clody Bertola“