Live acumGasca Zurli
Prime Time 20:00Film: Bona de la Forţele Speciale

Eroi. 200 de copilași sfidează Rusia pentru a învăța limba română. ”Au intrat în școli, au tras, au semănat teroare!”

Pentru că autoritățile transnistrene nu le permit să învețe în limba română, peste 300 de copilași fac, zilnic, 50 de kilometri, de la Grigoriopol la Doroțcaia, spre a deprinde graiul lui Eminescu. Cazacii au intrat înarmați în clase, i-au terorizat pe cei mici și au ars manualele cu caractere latine. Dar cei de la Liceul ”Ștefan cel Mare și Sfânt” nu se lasă!!!

200 de copilași români din Transnistria parcurg, zilnic, 50 de kilometri pentru a putea învăța în limba lui Eminescu

Grigoriopolul, urbe așezată la confluența râului Ciorna, cunoscut drept Comorul, cu Nistrul, nu știe nici el ce este. În trecut, se numea Ciorna-pe-Nistru și, la 1939, în România Mare, avea 7.332 de locuitori. În 1989, se găseau aici 11.622 de suflete, 49 la sută dintre aceștia fiind români.

Apoi a început conflictul transnistrean. Localitatea a devenit parte a Unităților Administrativ-Teritoriale din Stânga Nistrului. Oficial, Republica Moldova. Neoficial, Transnistria. Din 1996 până în 2002, moldovenii de prin partea locului au încercat să folosească alfabetul latin în școli, contrar politicii autorităților separatiste. Presa aservită a atacat, imediat tolerarea ”celei de-a 5-a coloane a Moldovei”, președinții comitetelor de părinți au fost arestați. Școala a fost mutată, forțat, din Grigoriopol la Doroțcaia, aflată în zona de control a Republicii Moldova.

Aici trăiește eroina Eleonora Cercavschi. Este directoarea ”Liceului Ștefan cel Mare și Sfânt”. Dimpreună cu 200 de copilași - eroi și ei - luptă într-un climat auster, pentru ca limba lui Eminescu să nu piară.

”În copii nu se lovește, pentru că el este acea ființă care nu este vinovată cu nimic”, începe să spună doamna Cercavschi. Își aduce aminte de startul conflictului, ”eveniment scăldat în sânge”. ”Am suferit mult din 92 încoace în Transnistria. Primele instituții care au avut de plâns au fost școlile”.

Cazaci înarmați au intrat în clase, au terorizat copiii, au împușcat în școala din Grigoriopol. S-a tras în fiecare literă cu grafie latină

Manualele de la Școala numărul 19, cea din Bender, au fost arse. Profesorii, arestați iar directorii, amenințați. Celelalte instituții au cedat ușor-ușor. ”Nu-mi aduc aminte să se fi luptat vreun spital, nu-mi aduc aminte să se fi luptat vreo instituție”, se plânge directoarea liceului.

Acum, 200 de copilași fac naveta. Cu patru autocare. 25 de kilometri dus, 25 de kilometri întors. Se adună de peste tot, pleacă din Grigoriopol, unde autoritățile nu vor să audă o boabă de latinitate, și ajung la Doroțcaia, pentru a învăța românește!!! ”Asta arată că ne-am luptat pentru limba noastră. Se bagă frica în oameni, a dispărut accesul la presa liberă, se vorbește doar în rusă, angajații din miliție ori procuratură sunt obligați să învețe graiul lui Pușkin, în fața instituțiilor flutură două steaguri - cel rusesc și cel transnistrean - dar cei mici continuă să citească și să scrie cu caractere latine”.

”Oamenii primesc, zilnic, informația că în Transnistria totul este ieftin, că pensiile și salariile sunt mai mari. Alte detalii nu au, trăiesc într-o realitate paralelă, neadevărată”, spune Elena Cercavinschi. ”Uitați, Tarzan a fost om, dar nu știa să vorbească. Din ce motiv? A fost educat de cine? De lupi! Aici iarăși: cine învață? Dacă vorbim cu oamenii din regiune, ei încearcă să perceapă ceva, dar nu au informații. Așa că omul nu poate, creierul lui este deja atrofiat”.

Oriunde în Moldova tronează Eminescu

Directoarea spune că cea mai mare umilință este trecerea, zilnică, prin punctele vamale. ”Da, recunosc, mă simt înjosită. Dar cea mai mare realizare a mea - poate și a altora - este atunci când îl faci pe dușman să se încline în fața ta. Cred că am reușit. Trecând prin Grigoriopol, prin localitatea Grigoriopol, foarte mulți din cei care au ținut arma în ‘92 împotriva mea acum se salută cu mine și mă respectă, unii chiar mi-au și zis: <<Bravo! Pe așa cale a trebuit să mergem. Noi am luptat și cu ce ne-am ales? Noi suntem lipiți pământului de săraci, dar cineva și-a luat puterea, acum și-a făcut republică și acum sunt cineva>>. Este foarte multă lume de aceasta. Cu lumea trebuie de vorbit. Eu nu cred că nu se poate ca Republica Moldova să transmită un post de radio, de televiziune peste Nistru, pur și simplu, nu se dorește acest lucru.”

Două accidente rutiere l-au omorât pe Eminescu: cum a fost ucisă cea mai frumoasă melodie românescă​

Deși are zeci de probleme, Cercavschi rămâne optimistă: ”Văd un viitor foarte frumos, da, inclsuiv pentru Republica Moldova, pentru că odată și odată oamenii vor înțelege că așa nu se mai poate. Minciuna are picioare scurte! Și încă ceva! Furia poporului nu poate să o oprească nimeni!”

Sursa: Radio Europa Liberă Moldova

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului...

Spynews.ro

VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o...

Spynews.ro

Noi detalii tulburătoare despre calvarul românului arestat în China: "Mă rog la Dumnezeu în...

AntenaSport

Fotografia macabră pe care Marius Csampar o ţinea pe peretele de la celulă: "O am şi acum, o...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

OPT filme horror blestemate. Uite ce au pățit actorii după filmări!

Zu TV

NOUĂ vedete care şi-au pierdut virginitatea cu alte celebrități

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Radu Palaniță, umilit în ultimul hal. Ce a pățit câștigătorul Românii au Talent

Playtech.ro

EXCLUSIV Ce salariu are Radu Palaniță la service-ul la care lucrează. Cu atâția bani trăia...

Playtech.ro

Super contractul pe care Ianis Hagi l-a semnat în secret: ”Sincer, nu voiam să semnez!”...

Telekomsport.ro

Un consilier al lui Ludovic Orban, explicații șocante privind fotografia anului: Este ori o...

Capital.ro

Cazul Caracal ia o turnură incredibilă. Avocata fetei: nu vrem să-l salvăm pe Dincă, dar...

Impact

Horoscop rune 1-30 iunie 2020, cu Mihai Voropchievici. Săgetătorul e pe o pojghiţă de...

Antena3.ro

Vrei să verifici dacă ai telefonul ascultat? Iată codurile care te ajută să afli acest detaliu

Voxbiz.ro

Un rus a cumparat cel mai ieftin BMW F10 M5 din lume si a crezut ca a dat o mega lovitura, insa...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro