Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:00Chefi la cutite

Povestea monstrului care a îngropat de vii 26 de copii. „Sunt bine, dar în măsura în care un om distrus poate să mai fie bine"

Frederick Woods a fost capul răpirii din Chowchilla, California, din anul 1976, când a îngropat de vii 26 de copii dar și șoferul microbuzului. Considerat unul dintre cel mai notoriu jaf din istoria Statelor Unite ale Americii, cei trei răpitori au fost condamnați la închisoare pe viață.

Frederick Woods a fost capul răpirii din Chowchilla, California, din anul 1976, când a îngropat de vii 26 de copii dar și șoferul microbuzului. Considerat unul dintre cel mai notoriu jaf din istoria Statelor Unite ale Americii, cei trei răpitori au fost condamnați la închisoare pe viață, însă doi dintre aceștia au fost eliberați pe cauțiuni în 2012, respectiv 2015. Capul răpirii, Woods a fost refuzat de 18 ori, iar acum, după mai bine de 40 de ani cere eliberea pe cauțiune.

Woods, acum în vârstă de 67 de ani, împreună cu cei doi frați ai săi, Richard și James Schoenfeld, au oprit în trafic un autobuz plini cu elevi, i-au plimbat timp de 18 ore, i-au sechestrat și îngropat de vii la patru metri sub pământ, într-o rulotă.

Cei trei răpitorii proveneau dintr-o familie înstărită, însă cereau o recompensă în valoare de cinci milioane de dolari pentru cei 27 de ostatici. Planul acestora era conceput pentru o perioadă de 18 luni, însă din cauza unui pui de somn, ostaticii au reușit să evadeze după 16 ore.

Pe 15 iulie 1976 un grup de 26 de elevi se întorceau dintr-o excursie de la o piscină locală, moment în care șoferul microbuzului, Frank Edward Ray, a fost blocat de un trei bărbați înarmați cu două mașini albe, în jurul orei 16:00.

Răpirea, inspirată din celebrul film „Clint Eastwood din 1971, Dirty Harry”, a urmat îndeaproape scenariul. Cu ciorapi de damă trași pe cap, Woods a fost primul care a intrat în microbuz și a ordonat șoferului să meargă în spatele vehiculului. Au urmat 11 ore de condus haotic, fără vreun sens. Copii erau speriați, înfometați, se agățau unul de altul de frică, cu toate acestea cei mai mari au început să fredoneze melodii pentru a-i liniști pe ce mici.

„Mă simțeam ca un animal în drum spre abator” , își amintește una dintre victime.

Cântecele și microbuzul s-au oprit în același timp, iar răpitorii i-au forțat pe cei mici și șofer să intre într-o rulotă îngropată la patru metri adâncime sub pământ. Înainte de a intra cei mici au fost obligați să își spună numele sau le-a fost ruptă o parte din îmbrăcăminte.

„A trebuit să mă descurc cu ura și furia față de alte ființe umane, iar asta este o luptă cu care de aproape 40 de ani încă mă mai lupt”, a adăugat ea”

După ce s-au asigurat că toată lumea este înăuntru, cei trei răpitori au început să arunce pământ peste rulotă, iar la final au sigilat intrarea cu două baterii industriale imense, care cântăreau în jur de 45 de kilograme.

"Până de curând, am dormit numai cu lumina aprinsă. Am atacuri de panică frecvente. Sunt norocos că nu am căzut în patima drogurilor, ca alte victime. Sunt bine, dar în măsura în care un om distrus poate să mai fie bine", a povestit altă victimă.

Au reușit să evadeze, după ce au pus canapelele una peste alta și au împins bateriile industriale. Ajunși la suprafață, au fugit cât de repede au putut, până au ajuns la cabina unui paznic din apropiere, de unde au chemat poliția.

În momentul în care și-au dat seama că victimele au scăpat, Woods a fugit în Canada, însă a fost arestat la puțin timp, după ce polițiștii au descoperit faptul că rulota era pe numele acestuia. Ulterior, au fost prinși și cei doi frați, iar împreună au fost condamnați la închisoare pe viață.

"M-au îngropat de viu! Mi-au furat copilăria. De atunci, viața mea a fost dată peste cap. Șocul m-a făcut să mă izolez și să-mi pierd încrederea în oameni. Și sta se întâmplă zilnic, de 40 de ani.” , a povestit o victimă.

Majoritatea victimelor au suferit enorm în urma răpirii, care le-a afectat copilăria, dar și viața de adult. Mulți dintre aceștia s-au confruntat cu drogurile sau alcoolul și încă nu se consideră capabili să îi ierte pe cei trei răpitori.