Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiți actori din România, va fi sărbătorit cu fast la Cluj-Napoca, de ziua lui, pe 27 ianuarie. Consilierii locali vor vota săptămâna viitoare aprobarea alocării unei sume fabuloase pentru acest eveniment.
Mai exact, consilierii locali vor vota aprobarea alocării sumei de 130.000 de lei de la bugetul local pe anul 2019 pentru evenimentul aniversar dedicat actorului Florin Piersic.
Pe 26 ianuarie 2011, cinematograful Republica din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.
Născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, Florin Piersic este unul dintre cei mai prolifici actori din România.
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (promoţia 1957), Florin Piersic a debutat doi ani mai târziu pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu rolul titular în spectacole precum ”Discipolul diavolului”. A fost protagonistul unor spectacole ca ”Tragedia optimistă”,”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, ”Gaiţele” și ”Străini în noapte”
În cinematografie, Florin Piersic a debutat în anul 1957, cu filmul franco-român ”Ciulinii Bărăganului”, scris şi regizat de Louis Daquin, după un roman de Panait Istrati. Confirmarea a venit, însă, graţie unei colaborări ce avea să se întindă pe mai multe decenii: unul dintre actorii preferaţi ai lui Ioan Popescu-Gopo, Florin Piersic a jucat cinci dintre filmele maestrului, de la roluri de mică întindere - ”O poveste ca în basme”, ”S-a furat o bombă” şi ”Paşi spre lună” - până la roluri principale, precum cel din ”De-aş fi... Harap Alb” şi, mai târziu, cel al Împăratului din ”Rămăşagul”.
De-a lungul celor cinci decenii de carieră cinematografică, Florin Piersic a putut fi văzut în coproducţii internaţionale precum ”Şapte băieţi şi o ştrengăriţă”, ”Frumoasele vacanţe” şi ”Lupta pentru Roma”, şi în producţii româneşti realizate de Savel Stiopul - ”Aproape de soare”, ”Aventuri la Marea Neagră” şi ”Agentul straniu”, de Francisc Munteanu - ”Drum nou”, ”Tunelul”, ”Roşcovanul, de Mircea Drăgan - ”Explozia”, ”Fraţii Jderi”, ”Ştefan cel Mare - Vaslui 1475” şi ”Cuibul salamandrelor, de Sergiu Nicolaescu - ”Mihai Viteazul”, de Mircea Mureşan - ”Pintea” şi ”O lebădă iarna”, de Geo Saizescu - ”Eu, tu şi Ovidiu” şi de Virgil Calotescu - ”Ultima frontieră a morţii”, ”Reţeaua «S»”.
În paralel, actorul şi-a consolidat poziţia de simbol graţie rolurilor Anghel Şaptecai, din seria de filme cu haiduci realizată de Dinu Cocea - ”Haiducii lui Şaptecai”, ”Săptămâna nebunilor” şi ”Zestrea domniţei Ralu”, şi Mărgelatu, din filmele de aventuri ”Trandafirul galben”, ”Drumul oaselor”, ”Misterele Bucureştilor”, ”Masca de argint”, ”Totul se plăteşte” şi ”Colierul de turcoaze”.
Micutzu a spus ce a făcut ca să slăbească aproape 50 de kilograme! „Am început cu chestii mici”... Atelierul lui Răzvan Ciobanu, spart de hoți! Câți bani a pierdut designerul - VIDEO...