Delta Dunării este vedeta de necontestat a semeției noastre, cunoscută ca raiul păsărilor, al plantelor și al peștilor, însă ea nu este singura nestemată a Dobrogei. „Vindem” în ultimele două decenii – turistic vorbind, evident – doar „balta”, cum îi spun localnicii, adică „zona udă” cuprinsă între Tulcea, Chilia Veche, Sulina, Sfântu Gheorghe și Gura Portiței. Cel mai des, punem turiștilor „pe masă” doar o mică parte din belșugul locului: câteva rețete tradiționale din pește (ciorba pescărească, plachia, știuca umplută, carasul prăjit, icrele frecate, storceagul, crapul la proțap), plimbări cu barca și partide de pescuit. E mult prea puțin!
Dobrogea înseamnă istoria de milenii a vestigiilor cetăților grecești și romane, sacralitatea bisericilor ortodoxe, tradițiile lipovenilor, haholilor, ucrainenilor, turcilor, tătarilor, grecilor, evreilor, sașilor, italienilor, românilor, poveștile și legendele neamurilor care conviețuiesc pe acest pământ de sute de ani, aroma neasemuită a bucatelor pierdute prin pomenirile bunicilor. Și aici vine cartea-album „10 povești și rețete pierdute prin Deltă”, să acopere acest gol de informații și istorii uitate ale acestei zone.
”M-am îndrăgostit de frumusețile Dobrogei, de liniștea Deltei Dunării, de oamenii locului, de pacea sufletească pe care o găsesc doar aici și am decis să pun în acest proiect măcar o fărâmă din tot ceea ce m-a fermecat și continuă să mă fascineze la fiecare evadare făcută în acest paradis. Sunt crâmpeie de viață, așa cum le-am surprins eu în numeroasele mele călătorii făcute aici sau le-am aflat din povestirile localnicilor. Baba Vadra, nea Blându, Rusalca, Siberth Stohl, Anton Vrancovici, sora Mara, Iuri Gorbov, unchiul Dorofei există, nu sunt doar personaje pe care le veți regăsi în istorisirile mele. Dacă veniți în Deltă, îi veți descoperi la Mila 23, la Jurilovca, la Maliuc, la Dunavăț, la Somova, la Pardina, sunt aici dintotdeauna și vor exista mereu ducând cu ei amintiri ale unei vieți la care, de multe ori, visăm cu toții”, spune Teodor Hossu-Longin, autorul.
”Poveștile mele sunt și poveștile lor, legende împletite miraculos cu frânturi de realitate, basme pe trunchiul cărora timpul a altoit adevăruri istorice. Fantasticul se completează firesc cu realitatea în fiecare capitol, uneori în mod dureros, cum este în cazul tragediei de la Cotul Pisicii, din 10 septembrie 1989, de care am realizat că mult prea puțini români au aflat. Broderia de cuvinte s-a întregit natural cu extraordinarele imagini puse la dispoziție de Valeriu Leonov, un om cu adevărat deosebit, care și-a dedicat mare parte din viață fotografierii spațiului dobrogean, după cum veți putea vedea.”
Despre Teodor Hossu-Longin
Teodor Hossu-Longin (n. 1972, București) este scriitor și jurnalist de televiziune. A publicat la 26 de ani volumul de proză scurtă ”Crima şi alte povestiri”, fiindu-i decernat premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. După o pauză de 20 de ani, a revenit în 2017 cu romanul ”Mortua Est” (care şi primeşte premiul editurii ”Cartea Românească” pentru proză), iar în noiembrie 2018 a lansat nou volum de proză scurtă: ”13, cu noroc” (Editura ”Paralela 45”). Este, de asemenea, coordonatorul volumelor ”Oamenii mari care au făcut România Mare” și ”Credința nepieritoare”, ambele publicate la Editura ”Hyperliteratura”, semnate de mama sa, celebra realizatoarea a seriei ”Memorialul Durerii”, Lucia Hossu-Longin.
Editura ”Hyperliteratura”
Editura ”Hyperliteratura” s-a născut la sfârșitul lui 2016 și prin ea ne-am propus să schimbăm din temelii câteva lucruri pe piața de carte românească: promovare mai bună a autorilor români, drepturi financiare mai mari pentru scriitori, transparență și nu în ultimul rând respect pentru autor și pentru cititori. Majoritatea proiectelor noastre au fost finanțate de public prin crowdfunding și astfel am publicat cărți importante ca ”Istoria ROCKului românesc” sau autori ca Octavian Soviany, Radu Aldulescu, Stelian Tănase ș.a.
Mai multe puteți afla direct de pe site-ul nostru: pe www.Hyperliteratura.ro.
Cum poți susține acest proiect?
E simplu: alegi una dintre recompensele alăturate pe care ți le-am pregătit, iar împreună vom strânge fondurile necesare publicării, dar și promovării cărții. Totodată, numele tău va apărea pe pagina de mulțumiri a cărții și vei fi printre primii ei cititori, înainte să ajungă în librării, și cu exemplarul semnat de autor. Cum poți sprijini?
Este mult mai important pentru noi să precomanzi cartea decât să o aștepți să apară în librării, pentru că ne ajuți să strângem fondurile producției acestui proiect.
Nu uita: toate recompesele noastre au reduceri substanțiale și transport gratuit pe teritoriul României.
Ce facem cu fondurile obținute?
Cea mai mare parte din suma obținută din această campanie va acoperi costurile de tipar ale cărții. De asemenea, ne dorim să plătim un avans autorului pentru exemplarele precomandate (nu uitați că noi oferim drepturi de autor mult mai mari decât editurile tradiționale), să acoperim o parte cheltuielile acestei campanii, iar ce va rămâne va fi investit în promovarea ulterioară a cărții.
Alegând să susții acest proiect, vei face parte din echipa care va da naștere acestei cărți. Noi credem că lucrurile bune se realizează prin solidaritatea unei comunități, iar implicându-te vei deveni unul dintre cei care vor contribui la punerea în scenă a unei povești care poate depăși barierele timpului nostru. Investind într-o carte, investești de fapt în dezvoltarea artistică a comunității tale și a propriei tale persoane.
Când vei primi cartea / recompensa aleasă?
Imediat ce va ieși din tipar, estimativ la începutul lunii aprilie. Vei fi printre primii cititori, pentru că primele pachete pleacă de la noi către susținători, abia după aceea trimitem cărțile spre librăriile partenere și alți difuzori.
Pentru orice întrebări legate de campanie, de carte sau despre autor, puteți contacta oricând echipa ”Editurii Hyperliteratura” pe [email protected].
În ce echipament sportiv trebuie să investești iarna aceasta...