- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Un reprezentant al Promotiei de aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotati ai scenei romanesti.
Ramas in constiinta publicului prin rolul domnitorului din “Mihai Viteazul” si prin “Nea Marin”, reuseste in “Atunci i-am condamnat pe toti la moarte” sa atinga ambele personaje. Umilul, si cateodata veselul Ipu recapata, in finalul filmului, figura darza si tragica a soldatului taran din Primul Razboi Mondial.
A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manlache Preda) din filmul “Osanda”, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa.
Fiica sa, Oana Pellea l-a urmat cu succes in cariera actoriceasca. Este inmormantat pe “Aleea Artistilor” din Cimitirul Bellu.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 12 decembrie:
1864 - Episcopia ortodoxa de la Sibiu a fost ridicata la rangul de mitropolie, avand in subordine episcopiile de Arad si de Caransebes; Andrei Saguna a fost numit mitropolit.
1893 – S-a nascut actorul american de origine romana (evreiasca) Edward G. Robinson (Emanuel Goldenberg). Nascut la Bucuresti, Robinson a fost declarat de Instititul American de Film ca unul dintre cei mai mari actori americani ai secolului al XX-lea. Din filmografia lui fac parte pelicule Little Caesar (1931), Confesiunile unui spion nazist (1939), Asigurare de moarte (1944) sau Key Largo (1948).
1896 - Guglielmo Marconi a facut, la Londra, prima demonstratie publica a radioului.
1913 - Pictura "Mona Lisa" a lui Leonardo Da Vinci a fost recuperata, la Florenta, dupa doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris.
1915 – S-a nascut actorul si cantaretul american Frank Sinatra. Si-a inceput cariera muzicala impreuna cu Harry James si Tommy Dorsey. Sinatra a avut succes ca interpret de muzica usoara in anii 40, devenind idolul americanilor. A castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar, in 1954, pentru rolul jucat in filmul “From Here to Eternity”.
1924 - In Austria a intrat in folosinta silingul drept noua moneda nationala, inlocuind astfel vechea coroana austro-ungara.
1944 - Bunurile Teatrului National din Bucuresti au fost cedate rusilor, in contul despagubirilor de razboi reglementate de Conventia de Armistitiu semnata la Moscova, la 12 sept. 1944.
1991 - Curtea Suprema de Justitie, Sectia militara, i–a declarat nevinovati pe fostii membri ai Comitetului Politic Executiv al PCR.
1992 - A luat fiinta formatia de muzica folk–pop "Pasarea Colibri" avandu–i ca membri pe - Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Florian Pittis, Vladi Cnejevici.
1999 - In urma unor puternice furtuni ce au avut loc in Europa de Vest, totalul pagubelor fiind evaluat la peste 5 miliarde euro, petrolierului Erika a naufragiat in largul coastelor Bretania; mai multe sute de kilometri de plaja de pe coasta Atlanticului au fost invadate de "mareea neagra" provenita de pe petrolier.
2002 - Uniunea Europeana a invitat zece tari candidate la aderare, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru si Malta, sa i se alature incepand cu data de 1 mai 2004. Numarul membrilor UE creste astfel de la 15 la 25. Pentru Romania si Bulgaria a fost fixat ca termen al aderarii anul 2007.
2004 – A avut loc turul doi al alegerilor prezidentiale. Primarul Bucurestiului, Traian Basescu, a castigat alegerile, invingandu-l pe primul ministru, Adrian Nastase. Basescu a obtinut 5.126.894 voturi, adica 51,23%, in timp ce Nastase a primit 4.881.520 voturi reprezentand 48,77%.
2011 – A murit la 37 de ani cantareata de muzica usoara, Malina Olinescu. Fiica actorului Borin Olinescu si a cantaretei Doina Spataru, Malina a reprezentat Romania la finala Eurovision 1998 cu piesa “Eu cred”, dar a ocupat doar locul 22, cu sase puncte. Si-a pus capat zilelor aruncandu-se de la balconul blocului in care locuia. Motivele au ramas inca neclare.
De Craciun, Chocolat si cele mai iubite vedete din Romania daruiesc o clipa de bucurie... Fanfara Ciocarlia a cantat in onoarea castigatorului premiului Nobel pentru pace...