- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Doua redute ale turcilor au fost cucerite de romani in urma unui asalt furibund condus de locotenent-colonelul Ioan Cotrut. Atacul dorobantilor, sustinut de cavalerie, a spulberat apararea otomanilor, care au fugit in dezordine. Pretul platit a fost scump, circa 600 de soldati romani fiind ucisi sau raniti.
„Victoria de la Smardan castigata in ziua de 12 ianuarie este una dintre cele mai frumoase ale Romaniei. Luptatori din acea zi, Romania va admira”, a scris in "Monitorul oastei". Succesul a netezit drumul spre obtinerea independentei de stat a Romaniei, statuata prin Congresul de la Berlin, din vara anului 1878.
Aceasta eroica victorie a fost imortalizata intr-o superba lucrare de pictorul Nicolae Grigorescu, pe care acesta a numit-o sugestiv “Atacul de la Smardan”.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 12 ianuarie:
1483 – A avut loc casatoria Olenei, fiica lui Stefan cel Mare, domnul Moldovei, cu Ivan, fiul si mostenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea.
1628 - S-a nascut scriitorul Charles Perrault, autor al nemuritoarelor povesti pentru copii "Motanul incaltat", "Scufita rosie" si “Cenusareasa”.
1807 - S-a nascut Christian Tell, general si om politic, revolutionar pasoptist. In 1843, impreuna cu Ion Ghica si Nicolae Balcescu, a pus bazele societatii secrete Fratia, care a fost motorul Revolutiei de la 1848. In timpul evenimentelor a ajuns sa fie cunoscut sub numele de "sabia revolutiei", datorita implicarii in plan militar. Dupa infrangerea Revolutiei de la 1848 a fost exilat in insula Chios si s-a intors abia in 1857. A fost participant activ la miscarea unionista, care a dus la dubla alegere ca domnitor in 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza si la infiintarea a statului unitar roman. A fost de mai multe ori ministru, intre 1862 si 1876.
1852 - S-a nascut maresalul Joseph Joffre, comandantul sef al armatelor franceze (1914-1916) pe frontul de Vest, in timpul Primului Razboi Mondial; renumit in urma victoriei de la Marna.
1866 - A incetat din viata Aron Pumnul, reprezentant al pasoptismului ardelean, profesor si filolog. Trimis in exil, in Bucovina, la Cernauti, i-a fost profesor celui care urma sa devina poetul national a romanilor, Mihai Eminescu.
1876 - S-a nascut scriitorul Jack London. Opera sa, care consta in special din romane, are ca subiect existenta cruda, salbatica si spiritul de revolta si aventura, in care eroii, de o forta fizica si morala supraumana, sunt antrenati intr-o lupta brutala pentru supravietuire. A scris, printre altele, “Colt Alb", "Calcaiul de fier" sau "Martin Eden”.
1893 - S-a nascut Hermann Goering, ministrul de interne si comandant al fortelor aeriene ale Germaniei naziste (Luftwaffe) in timpul celui de-Al Doilea Razboi mondial. Judecat in Procesul de Nurnberg, a fost condamnat la moarte. Nu a asteptat executia si s-a sinucis in noaptea premergatoare ingerand o capsula cu cianura.
1927 - S-a nascut, la Godeni, judetul Arges, medicul chirurg Eugeniu Gh. Proca, membru de onoare al Academiei Romane.
1976 - A incetat din viata scriitoarea Agatha Christie, autoare de romane politiste. Operele sale, in principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au facut ca Agatha Christie sa fie numita „Regina Crimei”, ea fiind considerata ca unul dintre cei mai importanti si inovatori autori ai genului.
1990 - La Bucuresti s-a desfasurat un miting in care s-a cerut reintroducerea pedepsei capitale. Cu aceasta ocazie a esuat incercarea lui Dumitru Mazilu de a prelua conducerea Consiliului FSN si a-l inlatura pe Ion Iliescu de la putere.
1991 – Primul Razboi din Golf. Congresul american a raspuns pozitiv demersului propus de presedintele George W. Bush, de a lua parte la confruntarile militare din Golful Persic impotriva Irakului, care ocupase in vara anului precedent Kuweit-ul.
1993 - A incetat din viata producatorul de filme Mihail V. Puscariu. A avut un rol insemnat in organizarea si conducerea cinematografiei de stat in anii 1930-1940
1998 - Un numar de 19 tari europene, intre care si Romania, semneaza, la Paris, Protocolul privind interzicerea clonarii umane - primul text de drept international constrangator elaborat in acest domeniu
2001 - A incetat din viata, la varsta de 73 de ani, Adhemar Ferreira da Silva, singurul atlet brazilian care a castigat doua titluri olimpice si a stabilit sapte recorduri mondiale, in proba de triplusalt.
2003 - A incetat din viata Maurice Gibb, unul dintre membrii formatiei americane Bee Gees.
2009 - Regizorul si producatorul francez Claude Berri a decedat. Claude Berri este detinator al unui premiu Oscar, obtinut in 1966, pentru scurtmetrajul "Le Poulet" ("The Chicken"). De asemenea, Berri a castigat premiul BAFTA pentru cel mai bun film, cu lungmetrajul "Jean de Florette". Printre filmele regizate de Berri se numara "Ensemble, c'est tout" (2007), "Unul ramane, altul pleaca" (2005), "Lucie Aubrac" (1997), "Germinal", "Manon, fata izvoarelor" (1986), "Invatatorul" (1981) si "Va iubesc!" (1980). (n. 1935)
2009 – A murit filosoful norvegian Arne Naess, inventatorul conceptului de "ecologie profunda".
2010 - A avut loc devastatorul cutremur din Haiti, care a provocat moartea a 316.000 de oameni si a distrus aproape in totalitate capitala Port-au-Prince.
Antipa devine „Muzeul din camera copiilor”, in acest week-end! Descoperi „Culorile lumii” si inveti sa faci origami... 13 ianuarie 1945: A murit celebrul cantaret de muzica lautareasca Zavaidoc (Marin Teodorescu)...