Antena Căutare

12 iulie 1909: S-a nascut filosoful Constantin Noica

Constantin Noica a venit pe lume la Vitanesti, judetul Teleorman. Este autorul lucrarilor "Sentimentul romanesc al fiintei", "Creatie si frumos in rostirea romaneasca", "Devenirea intru fiinta, vol. I: Incercarea asupra filozofiei traditionale"; "vol. II: Tratat de ontologie". In 1958 a fost arestat de regimul comunist si condamnat la 25 de ani de munca silnica. Printre discipolii sai se numara filosofii si scriitorii Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu.

Noica a facut gimnaziul in Bucuresti, a urmat liceul "Spiru Haret", apoi, in 1928. s-a inscris la Facultatea de Filosofie si Litere din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1931 cu teza de licenta “Problema lucrului in sine la Kant. Trei ani l-a avut ca profesor pe Nae Ionescu.

In mai 1940 si-a sustinut la Bucuresti doctoratul in filosofie, cu teza “Schita pentru istoria lui Cum e cu putinta ceva nou. In luna august a scos intr-un singur numar revista "Adsum", pe care a scris-o singur si a publicat-o din bani proprii, o revista al carei titlu este cit se poate de sugestiv: Adsum; cu alte cuvinte "Sunt aici, sunt de fata". In octombrie 1940 a pleacat la Berlin in calitate de referent de filosofie la Institutul Romano-German, unde a ramas pana in 1944. Acolo a participat de mai multe ori la seminarul de filosofie a profesorului Martin Heidegger.

In perioada 1949-1958 a primit domiciliu obligatoriu la Campulung Muscel. Aici, Noica si-a capatat ideea filosofica si totodata si-a trasat principalele coordonate ale filosofiei sale de mai tirziu. In 1958 Noica este arestat, anchetat si condamnat la 25 de ani de munca silnica cu confiscarea intregii averi. Alaturi de el vor fi arestati toti participantii la seminariile private organizate la Campulung, iar lotul lor va purta la proces numele de "grupul Noica". A executat sase ani de inchisoare la Jilava, fiind eliberat in august 1964.

Din 1965 s-a stabilit la Bucuresti, unde a tinut seminarii private pe marginea filosofiei hegeliene, platonice sau kantiene. Printre participanti s-au numaratGabriel Liiceanu, Andrei Plesu si Sorin Vieru.

Articolul continuă după reclamă

Ultimii ani din viata incepand cu anul 1975, Constantin Noica si i-a petrecut la Paltinis langa Sibiu, locuinta lui devenind loc de pelerinaj si de dialog de tip socratic pentru admiratorii si discipolii sai, fapt transpus pe hartie de Gabriel Liiceanu in “Jurnalul de la Paltinis”. S-a stins din viata pe 4 decembrie 1987 si a fost inmormintat doua zile mai tarziu la Schitul Paltinis. Dupa 1989, Gabriel Liiceanu s-a ocupat de reeditarea integrala a cartilor lui Noica.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 12 iulie:

1536 – A murit scriitorul si filosoful olandez Erasmus din Rotterdam. A fost un teolog si erudit olandez, unul dintre cei mai insemnati umanisti in perioada Renasterii si Reformei din secolele al XV-lea si al XVI-lea, "primul european constient" dupa cum l-a intitulat Stefan Zweig. Pentru faptul ca a criticat starile de fapt neconforme din Biserica Catolica a timpului sau, a fost considerat precursor al reformei religioase, deai el insusi nu a aderat la protestantism. A intretinut o corespondenta cu invatatul umanist de origine romana, Nicolaus Olahus.

1543 – Regele Henric al VIII-lea al Angliei s-a casatorit pentru a sasea oara si ultima oara, luand-o de sotie pe Catherine Parr. Henric a avut sase neveste: Caterina de Aragon, Anne de Boleyn (decapitata), Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard (decapitata) si Catherine Parr.

1797 – A murit poetul, scriitorul si istoricul muntean Ienachita Vacarescu. Este autorul celei dintai gramatici romanesti tiparite in 1787. Poezia sa, redusa ca dimensiuni, este predominant erotica. A fost al doilea roman, dupa Dimitrie Cantemir, care a scris o istorie a Imperiului Otoman, “Istorie a prea puternicilor imparati otomani”.

1862 – “The Medal of Honour”, cea mai inalta distinctie militara americana, a fost instituita de Congresul SUA. In 1999 a fost lansat un joc video extrem de popular numit “Medal of Honour”, inspirat din campaniile militare americane.

1885 – A murit generalul roman de origine armeana Mihail Cristodulo Cerchez. A comandat trupele romane in Razboiul de Independenta in luptele de la Grivita, Bucov, Opanez si Smardan. A devenit faimos la 28 noiembrie 1877, atunci cand generalul turc Osman Pasa s-a predat la Plevna armatei romane si i-a dat lui Cerchez sabia. In filmul “Pentru Patrie”, rolul lui este jucat de Mircea Albulescu.

1904 – S-a nascut poetul chilian Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1971. Pe numele sau adevarat Neftali Ricardo Reyes Basoalto a ales sa-si spuna Neruda dupa poetul ceh Jan Neruda. Simpatizant comunist, Neruda a fost un militant fervent pentru pace. A murit de cancer in 1973 in timpul loviturii de stat a armate chiliene condusa de Augusto Pinochet impotriva presedintelui socialist Salvador Allende.

1912 – S-a nascut scriitorul si monahul Nicolae Steinhardt. In 1958 a fost condamnat alaturi de Constantin Noica la 13 ani de inchisoare sub acuzatia de “uneltire contra ordinii sociale. De origine evreiasca, s-a convertit la religia crestina ortodoxa in inchisoarea de la Jilava, si-a luat numele de fratele Nicolae, si s-a calugarit dupa punerea sa in libertate. Este autorul unei opere unice in literatura romana, “Jurnalul fericirii”. A murit pe 30 martie 1989 in urma unui infarct.

1935 – A murit ofiterul francez de origine evreiasca Alfred Dreyfus. A fost implicat in asa numita “Afacere Dreyfus”, fiind condamnat in 1894 la deportare pe viata pe baza unor documente false sub acuzatia de tradare de tara. Mai tarziu s-a dovedit ca a fost victima unei actiuni de antisemite. In 1906 a fost reabilitat.

1943 – Al Doilea Razboi Mondial. A avut loc Batalia de la Prohorovka, cea mai mare batalie de tancuri din istorie. Circa 1300-1400 de vehicule blindate s-au confruntat pe o suprafata de cateva zeci de kilometri patrati.

1962 – Formatia de muzica rock The Rolling Stones a sustinut primul concert in clubul londonez The Marquee avand urmatoarea componenta: Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Ian Stewart si Dick Taylor.

1986 – A murit marele actor roman de teatru si film George Calboreanu. L-a interpretat ca nimeni altul pe Stefan cel Mare in piesa “Apus de Soare”. De neuitat raman si rolurile sale din “Badaranii”, “Neamul Soimarestilor” si “Fratii Jderi”.

11 iulie 1917: A inceput batalia de Marasti... 13 iulie 1878: Tratatul de la Berlin. Romania a devenit independenta si a obtinut Dobrogea, dar a cedat sudul Basarabiei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x