Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 22 septembrie:
1326 - Cea mai veche mentiune de innobilare a unui cneaz roman de catre regele Ungariei, Carol Robert d'Anjou. Acesta ii daruieste lui Stanislav, cneaz din Maramures, mosia Zurduc (jud. Maramures), pentru serviciile sale aduse regatului.
1791 - S-a nascut fizicianul şi chimistul britanic, Michael Faraday, descoperitorul inductiei electromagnetice; el a formulat legile electrolizei, cunoscute sub denumirea de "legile lui Faraday".
1831 – S-a nascut geologul si paleontologul roman Grigore Cobalcescu. A fost primul profesor de geologie si mineralogie la Universitatea din Iasi. A elaborat prima lucrare romaneasca de geologie, “Calcarul de la Rapidea” (1862) dedicata fosilelor din rezervatia geologica si paleontologica Repedea de langa Iasi. O insula din arhipelagul Palmer, aflat in Antarctica, la granita dintre oceanele Pacific si Atlantic ii poarta numele. Numele a fost propus de Emil Racovita, in timpul expeditiei sale pe vasul “Belgica”.
1873 - S-a nascut matematicianul Dimitrie Pompeiu, membru al Academiei Romane. Este creatorul şcolii matematice de teoria ecuaţiilor cu derivate parţiale şi de mecanica.
1904 - Cursa automobilistica, organizata de ACR, pe traseul Bucuresti-Giurgiu-Bucuresti, una din primele din tara noastra si din aceasta parte a Europei. Cursa a fost castigata de George Valentin Bibescu care a obtinut cea mai mare viteza de pana la acea data in Europa, intr-o cursa pe soselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.
1908 – Bulgaria a profitat de problemele interne din Imperiul Otoman si si-a proclamat independenta.
1929 – S-a nascut regizorul si scenaristul roman Dinu Cocea. A regizat filme de mare succes precum: “Haiducii” (1966), “Razbunarea haiducilor” (1968), “Haiducii lui Saptecai” (1971), “Ecaterina Teodoroiu” (1979), “Iancu Jianu, zapciul” (1980), “Iancu Jianu, haiducul” (1981).
1931 - La propunerea lui Nicolae Iorga, presedinte al Consiliului de Ministri, Constantin Brancusi a fost decorat cu ordinul "Meritul cultural pentru arta plastica".
1934 - A incetat din viaţa inginerul si istoricul de arta Gheorghe Bala; a colaborat cu Anghel Saligny la construirea Podului de la Cernavoda; membru al Academiei Romane.
1938 – S-a nascut eseisitul si prozatorul Augustin Buzura. Din 1992 este membru al Academiei Romane. Din 1990 devine presedintele Fundatiei Culturale Romane, iar intre 2003-2004 al Institutului Cultural Roman. In prezent este directorul revistei “Cultura”.
1939 – La Brest-Litovsk a avut loc o parada militara comuna a trupelor germane si sovietice victorioase impotriva Poloniei, una dintre dovezile de colaborare stransa intre nazism si comunism.
1955 - Intra in tipografie primul volum al romanului "Morometii", de Marin Preda; la 29 noiembrie romanul era pregatit pentru tiparire. Tirajul primei editii a fost de 20.100 exemplare.
1958 – S-a nascut tenorul italian Andrea Bocelli. A inregistrat treisprezece albume de studio, atat cu muzica clasica cat si pop, alte doua compilatii cu cele mai bune cantece si opt albume de opera inregistrate toate acestea fiind vandute in peste 75 de milioane de exemplare la nivel mondial.
1981 – A fost inaugurata oficial prima linie de tren de mare viteza din Franta: Train à Grande Vitesse (TGV).
1994 – Serialul de televiziune “Friends”, despre viata a sase tineri in New York, a debutat la postul american NBC.
21 septembrie 1939: A fost asasinat premierul Armand Calinescu... 23 septembrie 1930: S-a nascut marele cantaret de muzica soul, Ray Charles...