Antena Căutare

50 de ani de la primul spectacol al Teatrului de Comedie

5 ianuarie 1961 este data cand institutia infiintata de Radu Beligan a avut prima reprezentatie

A aparut in peisajul teatral romanesc in toiul iernii, la inceput de an. Actul de nastere l-a semnat actorul Radu Beligan, dupa ce adunase in jurul sau 26 de actori, doi regizori si un scenograf. La 5 ianuarie 1961, in ajunul Bobotezei, a avut loc „botezul" unei institutii menite sa aduca in fata publicului „genul comic in marea sa diversitate". Teatrul de Comedie din Bucuresti isi deschisese usile si pornea intr-o mare aventura, cea de cucerire a spectatorilor.

Inceputul a fost marcat de o comedie romaneasca de la acea vreme: „Celebrul 702" de Alexandru Mirodan, in regia lui Moni Ghelerter. In prima reprezentatie au jucat: Radu Beligan, Florin Scarlatescu, Sanda Toma, Mircea Septilici, Nicolae Gardescu, Dem. Savu, Ion Lucian (in alte reprezentatii si Costel Constantinescu), Mircea E. Balaban, Rozalia Avram, Nineta Gusti, Gheorghe Dinica (pe acelasi rol cu Amza Pellea) si Dumitru Chesa (inlocuit in alte reprezentatii cu Alexandru Lungu).

Unul dintre interpreti, si anume Ion Lucian, a spus pentru Jurnalul National ca atunci, la nasterea teatrului, „lumea a fost putin ingrijorata", pentru ca s-a ales sa se intre in viata teatrului mare cu o comedie romaneasca, dar succesul nu s-a lasat asteptat. „Chiar de la inceput, Teatrul de Comedie a facut, spre surpriza tuturor, cariera ca orice comedie cu caracter mondial (...). In general, Teatrul de Comedie si-a mentinut firma. A avut si momente de stralucire, a avut momente cand era solicitat peste granita ca o mare vedeta", afirma Ion Lucian, amintindu-si cu mandrie de invitatia in 1965 la Teatrul Natiunilor din Paris, unde trupa a participat cu trei spectacole: „Rinocerii", „Umbra" si „Troilus si Cresida". Succesul a fost rasunator, obtinandu-se si un premiu din partea criticilor francezi. Astfel, inca in primul deceniu de existenta, „Comedia" a uimit publicul si cronicarii din lume cu productii de calitate. In opinia lui Ion Lucian, Teatrul de Comedie s-a mentinut mereu in top: Daca nu era pe primul loc, locul al treilea ii era „asigurat".

„Si acum are o cariera frumoasa. E tot in top. Sigur, un teatru nu poate sa faca abonament la locul intai; mai sunt si altele care dau lovituri, dar e totusi in primele trei. De la venirea lui George Mihaita, teatrul are un nou traseu victorios. E din nou printre favoritii publicului, mai ales ca are o atmosfera de interior de invidiat", ne-a spus Ion Lucian.

Radu Beligan a fost in fruntea teatrului timp de sapte ani. In marturisirile sale facute publicului, maestrul mentioneaza ca sapte dintre cei mai frumosi ani ai vietii sale au fost cei de director la Teatrul de Comedie (1961-1968), unde a si jucat in spectacole precum: „Ucigas fara simbrie", „Opinia publica", „Capul de ratoi", „Rinocerii", „Seful sectorului suflete" sau „Procesul domnului Caragiale".

In anul de nastere, Teatrul de Comedie a avut cinci premiere. Dupa „Celebrul 702", au venit „Burghezul Gentilom" si „Jurnal teatral nr. 1 primul om in Cosmos" - spectacole regizate de Lucian Giurchescu, „Prietena mea Pix", regia Radu Penciulescu, si „Mi se pare romantic", regia David Esrig.

Asa cum se specifica in istoricul institutiei, „In anii '60, Teatrul de Comedie a parcurs o perioada de sincronizare artistica cu miscarea teatrala mondiala". Au fost punctate succese mari pentru teatrul romanesc, datorita turneelor in strainatate. „Comedia" se mandreste si cu „turneele din anii 1991-1992 in mai multe orase din Marea Britanie, Columbia, Venezuela si Canada cu spectacolul «Visul unei nopti de vara», de William Shakespeare, in regia lui Alexandru Darie", care au readus Teatrul de Comedie pe cele mai importante scene internationale.

Actuala conducere considera ca a fost un mare succes si participarea teatrului in august 2007 cu spectacolul „Revizorul", de Gogol, regizat de Horatiu Malaele, la Festivalul International Fringe Edinburgh, „prestatia trupei fiind recompensata cu cronici extrem de elogioase (4 stele din 5) in cotidienele britanice The Times, The Independent, The Sunday Herald". In cei 50 de ani, Teatrul de Comedie a avut sapte directori: Radu Beligan (1961-1969), Lucian Giurchescu (1969-1979 si 1990-1994), Va¬len¬tin Platareanu (1979-1981), Silviu Stanculescu (1981-1990), Vladimir Gaitan (1994-1996), Dan Vasiliu (1996-2002), George Mihaita (2002-prezent).

Maine, „Comedia" e in sarbatoare. E jubileul unei trupe tinere, e jubileul celor care au jucat in primul spectacol si astazi mai sunt printre noi, e jubileul lui Radu Beligan, care a semnat certificatul de nastere al teatrului, e jubileul lui George Mihaita, care continua „traditia". La multi ani, „Comedia"!

Sursa: jurnalul.ro

Superlativele VIP 2010, la Ateneul Roman... Unde ne distram astazi?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x