Antena Căutare

8 iulie 1994: A murit liderul comunist nord-coreean Kim Ir Sen, prietenul lui Ceausescu

Kim Ir Sen (Kim Il Sung) a condus cu mana de fier Coreea de Nord de la fondare, in 1948, pana la moartea sa, pe 8 iulie 1994. In aceeasi zi, fiul sau, Kim Jong Il si-a asumat conducerea suprema. Kim Ir Sen a fost prieten bun cu Nicolae Ceausescu, pe care l-a influentat puternic, fapt care a avut efecte negative asupra romanilor.

Kim Ir Sen s-a nascut in 1912. In 1948 a devenit prim-ministru al Coreei de Nord, stat comunist aparut pe harta dupa plecarea fortelor de ocupatie japoneze. In aceasta calitate a provocat in 1950 Razboiul din Coreea, incheiat nedecis in 1953. A ramas in aceasta functie pana in 1972, cand a fost investit presedinte, functie pe care a detinut-o pana la moarte. A fost si secretar general al Partidului Muncii din Coreea (comunist), intre 1966 si 1994.

Liderul nord-coreean a fost o relatie speciala de prietenie cu secretarul general al Partidului Comunist Roman, Nicolae Ceausescu pe care l-a influentat foarte mult ideologic. Prima vizita in Coreea de Nord (1971) l-a determinat pe Ceausescu sa imbratiseze opiniile lui Kim Ir Sen, acesta intarind constant puterea partidului, dar si cultul personalitatii pana la forme aberante. De asemenea, a demarat proiecte megalomanice, inspirate din arhitectura nord-coreeana.

Dintre acestea, cel mai cunoscut proiect este cel al Casei Poporului, astazi Palatul Parlamentului, a doua cea mai mare cladire din lume dupa Pentagon, pentru a carei constructie s-au daramat cartierele Uranus si Antim, dar si parti din cartierul Rahova. Lucrarile pentru Casa Poporului au durat cinci ani si costurile s-au ridicat la 2 miliarde de dolari. In acelasi timp a distrus cartiere intregi din Bucuresti, a demolat biserici si monumente istorice pentru a construi Bulevardul Victoria Socialistului si zone intinse de blocuri “cutii de chibrit”, dupa modelul coreean.

Personalitate excentrica, Kim Ir Sen nu calatorea decat cu trenul pentru avea frica de zbor, de avion. Avea un tren special, in care fusesera create toate conditiile pentru traiul de zi cu zi si pentru indeplinirea indatoririlor de partid si de stat. Din aceasta cauza vizitele lui in strainatate durau saptamani si chiar luni intregi. Daca o calatorie pana in China sau Mongolia era mai usor de realizat, vizitele in statele “fratesti” europene erau adevarate expeditii prin Siberia, Rusia europeana, Ucraina, Romania si Bulgaria, asa cum s-a intamplat in 1984.

Articolul continuă după reclamă

Kim Ir Sen a murit in urma unui atac de cord, iar fiul sau, Kim Jong Il, i-a urmat la conducere. La funeraliile sale au participat milioane de coreeni abrutizati si s-au pus in scena numeroase manifestari megalomanice. Din ziua in care a parasit lumea celor vii este Presedintele Etern al Coreei.

Iata si alte evenimente care au avut loc intr-o zi de 8 iulie:

1392 – Este mentionata prezenta monedelor emise de Tara Romaneasca in cartierul Pera din Constantinopol, „perperii de Valachia". A fost atestata, astfel, circulatia monedei romanesti in comertul international.

1497 - Vasco da Gama a inceput prima calatorie pe mare din Europa spre India, inconjurand Africa, deschizand astfel linia de navigatie din Europa spre Asia.

1581 - Lucaci "scriitorul", profesor la Scoala Manastirii Putna, a terminat de copiat textul bilingv, slavon si romanesc, al unei Pravile. Acesta este cel mai vechi text juridic romanesc datat.

1709 – Razboiul Nordic. Tarul rus Petru I cel Mare il invinge pe Carol al XII-lea al Suediei in batalia de la Poltava. Este sfarsitul Suediei ca mare putere europeana.

1838 – S-a nascut germanul Ferdinand von Zeppelin, inventatorul aparatului de zbor care ii poarta numele.

1868 - A aparut, la Iasi, manualul lui Ion Creanga, „Metoda noua de scriere si citire pentru anul clasei I-a primare".

1873 – Poetul francez Paul Verlaine, incercand sa-l ucida pe amantul sau, Arthur Rimbaud, un alt poet francez, ii produce o rana grava.

1889 - A fost publicata prima editie a cotidianului american economic si financiar „Wall Street Journal".

1901 - In Franta, viteza automobilelor a fost limitata la 10 km/h.

1930 – A murit filologul german Gustav Weigand. In anul 1893 a infiintat, la Leipzig, "Institutul pentru Studiul Limbii Romane", care a fost, pana la Primul Razboi Mondial, cel mai important centru stiintific din strainatate pentru studiul limbii romane.

1947 – Au fost difuzate rapoarte care anuntau prabusirea unui OZN la Rosewall, statul american New Mexico.

1951 – S-a nascut actrita americana, Anjelica Huston, castigatoare a Premiului Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminine cu filmul “Prizzi's Honor” (1985).

1967 – A murit actrita engleza Vivien Leigh. A castigat doua premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O'Hara din “Pe aripile vantului” (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din productia “Un tramvai numit dorinta” (1951).

1982 – Presedintele irakian, Saddam Hussein, a scapat dintr-o tentativa de asasinat la Dujail.

1988 – India. Trenul Island Express, care circula de la Bangalore la Kanyakumari, a deraiat pe podul de la Peruman si s-a prabusit in lacul Ashtamudi. 105 pasageri si-au pierdut viata si 200 au fost raniti.

2001 - Trupul neinsufletit al cantaretei de fado, Amalia Rodrigues, decedata la 6 octombrie 1999, la varsta de 79 de ani, a fost transferat in Panteonul national din Lisabona, in sala rezervata scriitorilor portughezi.

7 iulie 1923: S-a nascut marele regizor Liviu Ciulei... 9 iulie 1947: S-a nascut cantareata Mirabela Dauer...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x