- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iata si alte evenimente care s-au intamplat intr-o zi de 9 septembrie:
214 – S-a nascut imparatul roman Aurelian. In timpul domniei lui armata si administratia romana s-a retras din Dacia (271) pentru a consolida o frontiera mai puternica si mai sigura pe Dunare.
1516 - A murit pictorul flamand Hieronymus Bosch, autor al picturilor "Ispitele Sfantului Anton", "Judecata de Apoi" sau "Gradina placerilor".
1743 – Imparateasa Maria Tereza a dat un decret prin care s-a dat dreptul copiilor de iobagi romani din Transilvania de a merge la scoala.
1804 – Un incendiu violent a devastate Bucurestiul, capitala Tarii Romanesti. Curtea Domneasca si o buna parte a orasului au fost distruse.
1828 – S-a nascut scriitorul rus Lev Nikolaevici Tolstoi. Este considerat de catre critici ca fiind unul dintre cei mai importanti romancieri ai lumii. Operele sale “Razboi si pace” si “Anna Karenina” au avut o influenta hotaratoare asupra dezvoltarii romanului mondial, iar credintele si ideile sale filosofice si estetice, propovaduite de-a lungul vietii prin celelalte opere, sunt reunite si cunoscute sub denumirea de „tolstoism”.
1861 - S-a nascut actrita Agatha Barsescu. A fost prima actrita romanca prezenta pe scenele teatrelor din Viena, apoi si din America. A jucat roluri in spectacolele: "Medeea", "Antigona" de Sofocle, "Maria Stuart" de Schiller.
1895 - A incetat din viata Octav Mayer, matematician, membru al Academiei Romane, primul doctor in matematica pura din tara noastra. Este considerat unul dintre principalii realizatori ai teoriei retelelor unei suprafete.
1896 - A incetat din viata Matei Millo, actor si cantaret, autor de texte dramatice, unul dintre pionierii teatrului romanesc. A jucat rolul principal in "Baba Harca", piesa reprezentata pentru prima data la Iasi, la 27 ianuarie 1849.
1912 - A fost dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, lucrare a lui Constantin Brancusi, si primul monument al lui Brancusi la Bucuresti.
1940 – Au avut loc asasinatele hortyste din comuna Treznea, judetul Salaj. Au fost ucisi sau raniți 263 de romani; drama populației romanesti din Transilvania de Nord-Est a continuat si in celelalte zile, in perioada 1 septembrie 1940 - 1 septembrie 1942, fiind asasinați 991 de romani (in comuna Ip au fost asasinati, in noaptea de 13-14 septembrie 156 de romani).
1989 - Intre 9 septembrie si 17 noiembrie 1989 s-a desfasurat primul si cel mai rapid inconjur al lumii cu automobilul. A fost efectuat de Mohammed Salahuddin Choudhury si de sotia sa Neena, din India, in 69 de zile, 19 ore si 15 minute, avand ca punct de plecare si sosire orasul Delhi, India.
1997 - Kim Jong Il, fiu si mostenitorul desemnat al fostului lider nord-coreean, Kim Ir Sen, a fost numit oficial presedinte al RPD Coreene, dupa 3 ani de doliu pastrat in memoria tatalui sau.
2001 - Conferinta mondiala a ONU impotriva rasismului de la Durban a adoptat rezolutiile finale, intre care figureaza textele de compromis cu privire la sclavie si colonizare (sclavia este calificata drept "crima impotriva umanitatii"), si la Orientul Mijlociu. Textul privitor la Orientul Mijlociu mentioneaza dreptul palestinienilor la autodeterminare, dreptul la intoarcere al refugiatilor si la securitate pentru toate statele din regiune, "inclusiv Israelul".
2002 - Canalul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o banda sonora in care Osama Ben Laden revendica, pentru prima data explicit, atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.
2003 - A incetat din viata Edward Teller, om de stiinta, considerat parintele bombei cu hidrogen.
2004 - Secretarul de stat american Colin Powell a declarat ca violențele din provincia sudaneza Darfur constituie o grava incalcare a drepturilor omului si a invocat Convenția internaționala din 1948 asupra prevenirii si pedepsirii crimelor de genocid; conflictul din vestul Sudanului a inceput in februarie 2003, cand milițiile proguvernamentale (numite de localnici "diavolii calari") au silit populația de culoare sa-si paraseasca locuințele, terorizand si exterminand zeci de mii de persoane. ONU a declarat cu privire la criza din Darfur ca este cea mai grava criza umanitara in curs de desfasurare din lume.