„Architecture & Inclusion" consta in expozitie de machete si planse arhitectonice si evenimente conexe, dezbateri, proiectii video, prezentari, pe tematica includere si integrare sociala si culturala. Acest proiect reuneste tineri arhitecti si studiouri de arhitectura din 10 tari europene: Romania, Cehia, Portugalia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Austria, Norvegia, Slovacia si Suedia. Prin intermediul acestui proiect, tinerii arhitecti vor prezenta propunerile lor pentru solutionarea problemelor social-urbane actuale cu care se confrunta marile orase si aglomeratii urbane. Aceasta expozitie este un manifest al implicarii si interesului demonstrat pentru dezvoltarea sanatoasa a cadrului urban si social in Europa.
Romania va fi reprezentata de Sergiu Demean si Corneliu Costeant, de la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii Politehnice din Timisoara. Proiectul lor „Centrul social comunitar" prezinta solutia arhitectonica pentru integrarea diferitelor minoritati sociale, in special persoane in virsta, dar si familii tinere cu probleme financiare, persoane fara adapost, minoritati etnice. „Arhitectura pentru virstnici nu este doar un alt program ce incearca sa raspunda nevoilor unei anumite categorii sociale. Este o fereastra inspre viitorul nostru si al copiilor nostri. Modul in care intelegem acest gen de arhitectura tradeaza conceptia noastra despre viata in general. A fi batrin e mai mult decit un fenomen legat de timp si spatiu, este o componenta esentiala a umanitatii. O noua arhitectura pentru cei varstnici presupune acceptarea lor si intelegerea rolului lor in societate, integrarea lor in procesul de proiectare si permanenta cautare a unui raspuns personal la nevoile fiecarui individ." (Sergiu Demean)
In sesiunea de prelegeri si dezbateri, prof. Dr. Arh. Radu Radoslav va sustine prezentarea „Cresterea organica - experiment educational in Universitatea Politehnica Timisoara" si prof. Dr arh. Vlad Gaivoronschi va prezenta „Arhitectura din vestul Romaniei in context european". Sergiu Demean va detalia proiectul arhitectonic propus, in sesiunea de comunicari, prin prezentarea „Arhitectura pentru persoane in virsta".
Prezenta participantilor romani la evenimentul „Architecture & Inclusion" este sustinuta de Facultatea de Arhitectura - Universitatea Politehnica din Timisoara si de Institutul Cultural Roman de la Praga.
Institutul Cultural Roman de la Praga