Antena Căutare

Conacul lui Hagi Theodoraky, mai bine autobaza abandonata decat monument

Pe drumul catre manastirile din nordul Capitalei intalnim mai multe conace boieresti, intrucat inca din secolul al XVI-lea familiile de rang aveau mosii in jurul Bucurestiului. Printre cele din nord amintim: Conacul Lahovary din Balotesti, Palatul Ghica din Caciulati, conacele Greceanu si Hagi Theodoraky din Gradistea

In 1892, mosia de la Maxineni cu o suprafata de "435 ha, din care 210 erau cultivate, 40 erau sterpe, 50 islaz, iar 135 padure", era parte din plasa Mostistea, comuna Greci, actuala Gradistea, judetul Ilfov. Fara sa fie impozanta, resedinta Theodoraky impresioneaza prin jocul dintre piatra sculptata a ferestrelor cu ancadramente bogat ornamentate si caramida aparenta, de la fabrica familiei. Atat elementele constructive, decorative si detaliile porticului, cat si silueta casei scarii, ce se aseamana cu un turn, confera cladirii distinctia si eleganta sfarsitului de secol al XIX-lea.

O placa opulent decorata atesta ca a fost construita de G. Hagi Theodoraky, in 1896, dupa planurile arhitectului Ruher. Cladirea are la parter cinci camere, etajul partial si mansarda fiind initial dormitoare. Intrarea principala a avut pana de curand o usa somptuoasa din lemn. Din vestibulul cu luminator se intra in birou, apoi erau salonul, sufrageria cu ferestre spre helesteu si dormitoarele. Decoratiile originale ale interioaelor s-au pastrat la parter, fiecare incapere fiind diferita. Din pacate, distrugerile recente au afectat iremediabil aceste elemente ornamentale.

FOSTA SCOALA DEVINE AUTOBAZA
Nationalizata prin decretul 83 din 1949, a intrat in folosinta comunei, fiind cladirea scolii intre 1953 si 1974, cand s-au incheiat lucrarile de constructie la noua scoala. Multi dintre localnici isi amintesc ca in copilarie scoala lor avea candelabre. In februarie 1976, Consiliul Judetean Ilfov a transferat proprietatea in administratia Transcom, care a infiintat aici Autobaza Coloana 7, aceasta functionand pana in 1988. Ulterior, Transcom a obtinut titlul de proprietate seria M09 nr. 0521, eliberat de Ministerul Transporturilor la data de 9.01.1996.

Proprietatea, cu o suprafata de 9.654 mp, a fost revendicata de descendentii lui G. Hagi Theodoraky, dar acestia au pierdut procesul.

MONUMENT DE CATEGORIA A
In Adresa nr. 586 din 8.04.2009 a Institutului National al Monumentelor Istorice (INMI) se specifica: "Conacul a fost propus spre clasare in 2004, de catre Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural (DJCCPCN) Ilfov, dar nu a putut fi clasat la acel moment datorita procedurii juridice greoaie si a statutului incert de proprietate. In prezent, starea fizica este aproape de colaps, de aceea apare necesitatea urgentarii clasarii din considerente de pericol iminent".

Astfel, la 14 aprilie 2009, DJCCPCN - Ilfov a trimis catre Transcom Instiintarea nr. 224/14.04.2009 de demarare a procesului de inscriere in lista patrimoniului national conform Legii 422/2001. In acea adresa, INMI concluziona ca aceasta cladire poate fi incadrata conform Normelor de clasare din Ordinul Ministrului nr. 2260/18.04.2008, rectificat cu OM nr. 2048/16.02.2009, la monumente istorice, categoria arhitectura grupa A, intrucat a primit calificativul mare la trei dintre criteriile de clasare prevazute.

In studiul sau, expert arhitect Ruxandra Nemteanu afirma ca "resedinta este in zona de protectie a bisericilor Adormirea Maicii Domnului din satul Sitaru si Adormirea Maicii Domnului din Gradistea, ambele monumente. Cladirea a fost construita in 1896, valoarea vechime primind calificativul mediu. Arhitectul, probabil de origine germana, a creat o vila in stil eclectic-pitoresc, valoarea arhitecturala este mare.

Intrucat este unicat in arhitectura judetului Ilfov si poate fi incadrata intr-o serie foarte mica de astfel de cladiri in arealul Capitalei, valoarea-frecventa este mare. Iar pentru ca a apartinut lui G. Hagi Theodoraky, membru al faimoasei familii de negustori romani, valoarea memoriala este mare".

Avocatii Ana Demsorean si Bogdan Vertici-Soimu au depus Contestatia nr. 299/28.05.2009 impotriva instiintarii de clasare, in care mentioneaza, fara a avea calitatea de experti atestati in domeniu: "Consideram ca acest imobil nu indeplineste conditiile pentru clasare, intrucat nu mai poate fi considerat un monument istoric, datorita modificarilor pe care le-a suferit inca din anul 1977, cand a fost declasificat (n.a. - declasat), deoarece se afla intr-o stare avansata de degradare, stare care este si astazi mentinuta, imobilul neindeplinind conditiile de clasificare (n.a. - clasare) pe lista monumentelor istorice".

Citeste continuarea articolului pe jurnalul.ro

Academicianul Florin Constantiniu a implinit 77 de ani... Muzica veche la Palatele Brancovenesti, din primavara pana in toamna...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x