Conferinte TNB / Bujor Nedelcovici: "Scriitorii si exilul"

 


Despre Bujor Nedelcovici:

Nascut la 16 martie 1936 la Barlad. In 1959 absolva Facultatea de Drept din Ploiesti. Este avocat la Baroul de Avocati din Ploiesti, de unde este radiat din motive politice (tatal a fost arestat) si munceste timp de 12 ani pe diverse santiere si uzine din tara - Bicaz, Brasov, Bucuresti.

Debuteaza in 1970 cu romanul Ultimii, colaboreaza la mai multe reviste si ziare si publica romanele Fara vasle, Noaptea, Gradina Icoanei, Zile de nisip, Somnul Vamesului, premiate de Uniunea Scriitorilor si Asociatiile Scriitorilor din Romania.

In 1981, romanul Zile de nisip este ecranizat (Faleze de nisip), dar filmul este imediat retras de pe ecrane de catre Ceausescu, care il critica in 1983 la Conferinta ideologica de la Mangalia. In 1982 devine redactorul-sef al Almanahului literar si seful sectiei de proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. Romanul Al doilea mesager si volumul de nuvele Oratoriu pentru imprudenta sunt interzise de cenzura din Romania. Al doilea mesager este trimis pe cai clandestine in Franta - este publicat de Editura Albin Michel de la Paris si primeste Premiul Libertatii oferit de Pen-Club Français.

In 1987 paraseste Romania si cere azil politic in Franta unde publica mai multe romane: Crime de sable (versiunea franceza a romanului Zile de nisip, Le matin d'un miracle (Dimineata unui miracol), Le dompteur de loups (Imblanzitorul de lupi), Le provocateur (Provocatorul).

In 1992 primeste Premiul Academiei Romano-Americane de Arta si Stiinta pentru romanul Al doilea mesager, care este adaptat pentru film in 1995, sub titlul Somnul Insulei.

In 1990 este distins cu gradul Chevalier de l'Ordre des Artes et des Lettres si devine membru al Societatii Oamenilor de Litere Francezi. Sustine un ciclu de conferinte in Statele Unite si publica in Canada eseul Intalnirea cu secolul XXI-lea. In 2000 i se acorda Ordinul National pentru merit in grad de Comandor, iar in 2007 primeste Premiul pentru promovarea culturii romanesti in strainatate.

Sursa: tnb.rofacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI