Antena Căutare

Corneliu Zelea Codreanu - Destinul unui nationalist

Corneliu Zelea Codreanu se numara printre cei mai controversati politicieni din istoria Romaniei. In anii '20 ai secolulului trecut a fondat o puternica organizatie de extrema dreapta - Miscarea legionara, ai carui adepti il numeau "Capitan" si asteptau de la el sa faca "o Romanie frumosa si mandra, ca soarele sfant de pe cer". Datorita popularitatii sale a intrat in conflict cu regele Carol al II-lea, care a ordonat asasinarea adversarului sau nationalist, in noiembrie 1938

Paradoxal, "Capitanul" a intrat pe "scena istoriei" tot printr-un asasinat. La 25 octombrie 1924 l-a impuscat pe Constantin Manciu, prefectul Politiei Iasi, acuzat de Codreanu ca-i maltrata pe tinerii nationalisti din oras. In urma unui proces controversat, desfasurat la Turnu-Severin, a fost achitat, sub motivatia ca atunci cand a tras cu revolverul se afla in legitima aparare.

Colaboratorii lui Codreanu i-au recomandat dupa sentinta de la Turnu-Severin sa ramana in atentia publica, prin oficializarea relatiei pe care o avea cu tanara focsaneanca Elena Ilinoiu. Nationalistii s-au "mobilizat exemplar" pentru a mediatiza nunta sefului lor, care a fost un eveniment al epocii. Apropiatii lui Codreanu chiar au filmat procesiunea, insa Ministerul de Interne a confiscat si distrus atat pozitivul, cat si negativul.


NUNTA CA-N POVESTI
In memoriile sale, aparute cu titlul "Pentru legionari", Corneliu Codreanu descrie astfel nunta din 14 iunie 1925: "Am plecat la Focsani (se afla la Iasi, unde facuse casatoria civila cu cateva zile in urma, n.r.) cu mama mea, tatal meu, fratii, surorile, mireasa si socrii. Ajunsi acolo, am fost gazduiti de Generalul Macridescu.

Acolo a venit, seara, comitetul de organizare al nuntii si ne-a spus ca totul este aranjat si ca din celelalte orase sosisera peste 30.000 oameni, cari fusesera incartiruiti cu totii, si ca vor mai sosi in timpul noptii. Ca toata lumea din Focsani primeste cu placere sa gazduiasca pe oaspeti.

A doua zi dimineata, mi s-a adus un cal - asa era pro¬gramul - si dupa ce am trecut calare pe la casa miresei, am pornit in capul unei coloane afara din oras, la Crang. Pe mar¬ginile soselei, de o parte si de alta, era lume, prin copaci erau copii, iar pe sosea veneau in urma mea nasii, in trasuri ornate, in frunte cu profesorul Cuza si Generalul Macridescu, Hristache Solomon, Col. Blezu, Col. Cambureanu, Tudoroncescu, Georgica Niculescu, Maior Bagulescu si altii. Venea apoi carul miresei cu sase boi, impodobit cu flori. Apoi alte care ale nuntasilor. In total 2.300 care, trasuri si automobile, toate incarcate cu flori si lume imbracata in costume nationale. Eu ajunsesem la 7 km. de oras, in Crang, si coada coloanei inca nu iesise din Focsani.

In Crang s-a oficiat nunta pe o estrada de scanduri, pre¬gatita anume. Erau de fata intre 80-100.000 de oameni. Dupa oficierea slujbei religioase, au inceput hora, jocurile si petrecerea. Apoi a urmat masa intinsa pe iarba verde. Fiecare isi adusese de mancare, iar focsanenii avusesera grije si pentru lumea venita din alte parti.

Toata aceasta desfasurare de costume nationale, de care romanesti, de viata si de entuziasm, a fost filmata.

Peste cateva saptamani s-a reprezentat la Bucuresti. Dar numai de doua ori, caci ministrul de Interne a confiscat si filmul, si copia lui si le-a dat foc.

Spre seara, nunta s-a terminat intr-o infratire si insufletire generala. Eu am plecat in aceeasi noapte cu sotia si cativa ca¬marazi la Baile Herculane, unde am ramas doua saptamani la o veche familie de cunoscuti, St. Martalog".


SPANZURAT LA ORDINUL LUI CAROL AL II-LEA
In 1927, Corneliu Zelea Codreanu a fondat Legiunea "Arhanghelul Mihail", organizatie nationalist-extremista ce propunea instaurarea unui regim autoritar. Viziunea lui Codreanu s-a intersectat insa cu planurile regelui Carol al II-lea, care a dorit sa scape de potentialul concurent. Tensiunile dintre cei doi lideri au escaladat in decembrie 1937, cand Partidul "Totul pentru Tara" (al Miscarii legionare) s-a clasat pe locul al treilea in alegeri, cu 15,58% din voturi. In noaptea de 16 spre 17 aprilie 1938, Corneliu Zelea Codreanu impreuna cu principalii lideri ai Miscarii legionare au fost arestati, sub diverse pretexte. La 27 mai 1938, "Capitanul" a fost condamnat la 10 ani de munca silnica, fiind scos de pe scena publica a tarii.

Intrucat situatia din Europa era tensionata, germanii pregatindu-se de razboi, Corneliu Zelea Codreanu putea fi inca un "actor" important in jocurile politice. Nu de putine ori isi afirmase simpatia pentru dictatorul german Adolf Hitler. Tocmai de aceea, Carol al II-lea a decis sa-si elimine advesarul si din cauza "potentialului" sau extern, nu numai intern.

La 15 noiembrie 1938, regele a plecat intr-un turneu prin Europa. Avea programate vizite la Londra si Paris, dar si o intrevedere cu Hitler. Cei mai sceptici dintre apropriatii lui Codreanu au interpretat aceasta deplasare a suveranului ca un prilej de asasinare a "Capitanului". Crima era pusa pe seama ministrului de Interne, Armand Calinescu.

In seara de 29 noiembrie 1938 comandantul inchisorii din Ramnicu Sarat (unde se afla de ceva vreme "Capitanul") a primit ordin de la generalul Ion Bengliu - seful Jandarmeriei - sa-l ridice pe Corneliu Codreanu si pe alti 13 detinuti, numiti de legionari "Nicadorii" (asasinii lui I.G. Duca) si "Decemvirii" (asasinii lui Mihail Stelescu). Nu intamplator au fost asociati lui Corneliu Codreanu si cei 13 legionari, deoarece acestia intrasera deja in mitologia miscarii ca luptatori contra oponentilor. Existau numeroase cantece legionare la adresa lor, fiind citati si in ceremonii.

Citeste continuarea articolului pe jurnalul.ro

Ruxandra Sararu implineste maine 51 de ani... Draga Olteanu Matei - viata de artist...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x