Expoziţia a fost realizată în colaborare cu istoricul Adina Nanu, nora celor doi artişti.
Sabin Popp (1896-1928), reprezentat marcant al direcţiei tradiţionaliste în arta românească interbelică, este cunoscut pentru seria de compoziţii, portrete şi naturi moarte, opere care îmbină într-un mod original arta post-bizantină cu modernitatea. Sabin Popp rămâne în arta românească un artist preocupat de specificul naţional, cu un profil plastic personal şi uşor de recunoscut.
Theodora Cernat Popp (1897-1980) a făcut parte din generaţia primelor femei din România care s-au afirmat într-o lume artistică rezervată bărbaţilor. Elevă, prietenă şi colaboratoare a influentelor artiste Cecilia Cuţescu Storck şi Olga Greceanu, Theodora Cernat Popp a fost o sculptoriţă atrasă de fizionomia umană, dar şi o desenatoare pasionată. Opera ei, insuficient cunoscută, manifestă evidente influenţe simboliste, dublată de accente moderniste.
Cei doi artişti s-au întâlnit în perioada adolescenţei în casa Storck, Sabin Popp fiind elevul lui Federick Storck, iar Theodora Cernat o prezenţă constantă în atelierul Ceciliei Cuţescu Stork. S-au reîntâlnit în 1924, iar în 1926 s-au căsătorit. În 1927, s-a născut Rareş, unicul lor copil, iar şase luni mai târziu Sabin Popp a murit, la numai 32 de ani.
„Prin cele mai profunde trăsături ale artei lor, Sabin şi Theodora fac parte din familia artiştilor noştri de viziune clasică; bucuria înfăţişării unor rafinate armonii de linii şi culori se exprimă în compoziţii sintetice, limpezi şi echilibrate. Temperamental, Sabin Popp a rămas ardeleanul robust şi cumpătat iubind din realitate, mai presus de orice, structura clară, certă. Theodora a avut în sculpturile ei acelaşi ţel, eliminând detaliile pentru a pune în lumină, în trăsăturile personajelor biblice sau ale rudelor sau prietenilor portretizaţi, nu expresii trecătoare ci permanenţe”, a transmis Adina Nanu într-un comunicat remis News.ro.
„Sabin Popp şi Theodora Cernat Popp, un cuplu de artişti din anii ’20” este cea de-a opta expoziţie temporară deschisă la MNAR în acest moment, vizitatorii având posibilitatea de a vedea expoziţiile dedicate lui Corneliu Baba, lui M.H. Maxy, familiei Maitec, neo-avangardei româneşti şi suprarealismului internaţional.
Sursa : news.ro