"Jazz-ul, muzica contemporana, muzica creativa, muzica libera si muzica improvizata sunt domenii muzicale ce folosesc in mare masura improvizatia muzicala. Legaturile transversale dintre aceste domenii muzicale aproape ca ascund total diferentele dintre stiluri. In interiorul lor se combina mai mult sau mai putin muzica scrisa cu muzica improvizata", scrie site-ul oficial al evenimentului.
In Sibiu se organizeaza anual doua festivaluri de jazz, cel mai cunoscut fiind Festivalul International de Jazz. Dar si acest festival "Jazz and More" capata consistenta si aderenta la public acoperind aceasta nisa muzicala. De la editie la editie, festivalul devine reprezentativ pentru muzica de avangarda din Romania. Festivalul Jazz and More prezinta concerte, recitaluri de club, jam-sessions, prezentari multimedia, colocvii despre muzica contemporana, work-shop-uri de tehnica a improvizatiei.
Festivalul se vrea o continuare a traditiei jazzului creativ pe care l-a avut Sibiul prin anii '80 cand pe scena sibiana de jazz urcau, pe langa cei mai buni muzicieni romani, o serie de artisti consacrati ai muzicii improvizate cum ar fi: Gunter Hampel, Jeanne Lee, ROVA Saxophone Quartet, Alexander von Schlieppenbach, Albert Mangelsdorf, Evan Parker, Paul Lovens, Ernst-Ludwig Petrowski si multi altii.