Antena Căutare

Festivalul teatrului romanesc la Paris

Sub titlul «Nopti teatrale la palatul Béhague: noul val al teatrului romanesc» are loc festivalul de teatru romanesc care se va desfasura la Paris in perioada 22 – 30 septembrie 2011. Cele sase piese prezente in festival sunt realizate de regizori si actori ai noii generatii a teatrului roman, iar doua dintre aceste piese sunt produse de tinere companii de teatru franco-romane.

Institutul Cultural Roman Paris, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Franta, organizeaza acest festival in cadrul celei de-a 10a editii a «Saptamanii culturilor straine la Paris», un eveniment FICEP (Forumul institutelor culturale straine de la Paris) avand ca scop stimularea colaborarii intre profesionistii teatrelor francez si roman.

Pe scena festivalului vor fi prezente creatii originale ale unor artisti polivalenti, ca : Alina Serban, autor si actor in «Declar pe proprie raspundere» (Teatrul Luni Green Hours); Peter Kerek regizor si autor al «9 grade la Paris» (Teatrul Act) sau «Mode d'emploie», o productie a companiei romano-franceze Europe'artès, unde Alexandra Badea este si autor si regizor. De asemenea, debarca din Romania piese clasice, reinterpretate: « Furtuna » de Shakespeare, in regia lui Ioan Victor Frunza si piese contemporane puse in scena de cei mai tineri dintre profesionistii teatrului romanesc : «Jocuri in curtea din spate» de Edna Mazya, regia Bobi Pricop (o productie UNATC).

Potrivit ICR Paris, piesele jucate in romana vor fi subtitrate in franceza. «Mode d'emploi» (Compagnie Europe'artès) si Avant-hier. Après-demain. (spectacol lectura al Companiei 28) sunt jucate in limba franceza.

Noptile ... Palatului Béhague
Festivalul « Nuits théatrale au palais de Béhague » este o noua declinare a ciclului de « Nopti ... la palatul Béhague », evenimente organizate de Institutul Cultural Roman de la Paris in colaborare cu Ambasada Romaniei in Franta, din dorinta de a pune in valoare Sala Bizantina a palatului Béhague (proprietate a statului roman), «aceasta bijuterie putin cunoscuta» (Le Monde, 4 iunie 2011, «Sala Bizantina isi arata misterul splendorii sale», de Renaud Machart). Ciclul « Noptilor... » a debutat in 2010 du «Nopti clasice la palatul Béhague», cu participarea unor muzicieni ca Sarah Nemtanu, Jean-Claude Pennetier, Richard Galliano sau Qvartetul Enescu ; si a continuat cu «Nopti baroce la palatul Béhague» in iunie 2011, cand Montserrat Figueras si Jordi Savall au urcat pe scena alaturi de La Follia, Les Talens Lyriques sau Balkan Baroque Band. De fiecare data, evenimentele din ciclul «Nopti... la palatul Béhague» umplu Sala Bizantina (capacitate 250 persoane).

Foto: ICR

A1.ro iti recomanda azi filmul "Miezul noptii in Paris"... Soprana Angela Gheorghiu: "Am cateva proiecte in Romania. O sa vin cat mai repede la Bucuresti"...
Când este vacanța de Paște în 2023. Iată cum poți să-ți planifici programul de sărbători
Sărbătorile se apropie și mulți se întreabă deja când este vacanța de Paște în anul...
Horoscopul zilei de 1 aprilie 2023. Gemenii prind curaj să spună tot ce simt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 1 aprilie 2023 spune că Gemenii nu au deloc nevoie de încurajare pentru a...
Parteneri
Zodii care nu știu să lupte pentru iubirea lor. Află ce spun specialiștii
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x