Conferinta reuneste timp de doua zile 10 experti, 5 din Turcia si 5 din tari ale UE. Scopul este de a construi o baza de informare pentru actorii locali (autoritati, comunitatea de afaceri, etc.) si pentru a facilita crearea de retele de lucru.
Atelierele, cu durata de cinci zile, constau in practica comuna de lucru si reunesc zece artisti (5 din Turcia, 5 din tari ale UE) care asista la cinci worskhop-uri organizate fiecare de catre unul din cei 5 experti participanti. Scopul este de a genera o metoda de observatie asupra orasului si cuprinde recunoastere de teren, focus grupuri cu locuitorii, documentare in arhive si la fata locului. A doua saptamana este dedicata productiei artistice: cei 10 artisti prezenti vor produce forme de arta cu concursul si participarea directa a locuitorilor orasului. Printre altele acest proces este orientat catre identificarea si folosirea potentialului creativ local din Sinop in vederea generarii ideilor si posibilelor practici de dezvoltare urbana.
Expozitia deschisa timp de doua luni va cuprinde rezultatele dezbaterilor si ale workshopului si va face vizibil potentialul de dezvoltare urbana locala prin actul artistic si in conjunctie cu industriile creative. Rezultatul intregii actiuni este de asteptat sa fie un exemplu de buna practica de cooperare intre diversi actori locali si internationali (europeni) si are potentialul de a genera un model de parteneriat punctual intre Turcia si UE.
Acest proiect este axat pe schimbul de bune practici, experiente, opinii, know-how intre actorii culturali/ONG, cei din lumea afacerilor si administratia locala contribuind astfel la dezvoltarea schimburilor interculturale si a retelelor de colaborare viitoare pe aceste teme. Printre co-organizatori ai proiectului se numara AltArt din Cluj-Napoca, alaturi de ONG-uri si asociatii culturale din tari precum Austria si Olanda.
Romania este reprezentata prin expertul Eugen Panescu, arhitect/urbanist si artistul Mircea Nicolae. Rarita Zbranca si Istvan Szakacs de la AltArt Cluj vor fi prezenti ca experti/ co-organizatori. ICR este partener asociat al proiectului care beneficiaza de fonduri UE si care isi propune sa sensibilizeze actorii locali, atat administratia cat si comunitatea oamenilor de afaceri asupra potentialului artelor si culturii pentru dezvoltarea urbana- transmite ICR Istanbul.
Povesti in patratele de Eugenio Silva, la Muzeul Benzii Desenate... DacFest va avea loc la sfarsitul saptamanii...