Unul dintre deschizatorii de drum ai acestui curent a fost Tristan Tzara, care si-a inceput cariera in literatura de avangarda la cincisprezece ani, cand a infiintat revista Simbolul. Tzara - care a inventat termenul „dada" inspirat de o banala legatura intre ziua sa de nastere si un sfant ortodox - a fost la Cabaret Voltaire in acea noapte, impreuna cu fratii Iancu - Marcel, Iuliu si George - si cu Arthur Segal. Nu este o coincidenta, sustine Sandqvist, ca atat de multi din primul grup dadaist au fost romani.
Autorul identifica transformarile artistice si personale care au avut loc in „Micul Paris al Balcanilor" inainte de a se manifesta in alta parte, gasind surse la fel de variate, ca simbolismul, futurismul si folclorul. El arata ca exista o legatura intre modernistii romani si traditia idis est-europeana; Tzara, fratii Iancu si Segal - toti au crescut in cultura si traditiile evreiesti.
Tom Sandqvist este doctor docent si profesor de istoria si teoria artei la Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design din Stockholm, Suedia si la Universitatea Lapland din Rovaniemi, Finlanda.
Detalii volum:
Tom Sandqvist - Dada Est. Romanii de la Cabaret Voltaire, Editura Institutului Cultural Roman, 2010
Traducere din limba engleza de Cristina Deutsch
ISBN 978-973-577-597-1
352 p.
Sursa: icr.ro
Maine, conferinta sustinuta de Ioana Parvulescu la Uniunea Scriitorilor... Distractie la sfarsit de saptamana: comedia “Doctori, femei si alte intamplari”, la Metropolis...