Fundația Dezvoltarea Popoarelor în parteneriat cu ActiveWatch a organizat pe 1 aprilie 2016 o dezbatere privind discursul instigator la ură, regăsit în noile media.
Jurnaliști, bloggeri și administratori s-au întâlnit pentru a discuta aspecte ale modului prin care discursul instigator la ură poate fi identificat, diminuat sau combătut, mai ales în mediul online.
Dintr-un studiu realizat în cadrului proiectului PRISM – Prevenirea, Redresarea și Inhibarea discursului instigator la ură în noile mass a reieșit faptul că instigarea la ură a început să devină un fenomen tot mai intens resimțit, mai ales pe internet.
Dezbaterea a avut ca principal obiect de studiu discursul instigator la ură
Jurnalistul Mircea Toma, fondatorul și președintele organizației ActiveWatch, a vorbit despre principalele teme ce stârnesc reacții negative în noile media. Xenofobia, rasismul și islamofobia sunt motoarele psihologice care generează un discurs instigator la ură.
“Românul e democrat atunci când distribuie ura” (Mircea Toma)
S-a remarcat faptul că tot mai mulți români aleg să își păstreze anonimatul atunci când își exprimă părerile în mediul online, iar acest lucru generează, de cele mai multe ori, o reacție în lanț. Impactul comentariului negativ pe internet are puterea de a atrage alte reacții similare.
La eveniment au participat jurnaliști, bloggeri și administratori de site-uri
S-a dezbătut și modul prin care diferitele publicații online pot identifica și diminua comentarii instigatoare la ură, fără a da publicului senzația că opiniile personale nu contează. S-a observat că poate fi dificilă identificarea și eliminarea unui comentariu instigator la ură, în contextul în care cuvintele au fost și rămân o armă a societății.