Antena Căutare

Romanul "Serotonină", de Michel Houellebecq, lansat la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Romanul "Serotonină", de Michel Houellebecq, apărut la editura Humanitas, va fi lansat miercuri, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19.00.

Romanul "Serotonină", de Michel Houellebecq, apărut la editura Humanitas, va fi lansat miercuri, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19.00.

Romanul "Serotonină", de Michel Houellebecq, bestseller Bookfest 2019, a apărut recent în colecţia Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu.

Vor vorbi despre roman Vlad Zografi, scriitor, Ioan Stanomir, politolog şi publicist şi Cristian Pătrăşconiu, jurnalist cultural. Moderatorul evenimentului va fi Denisa Comănescu, director general al editurii Humanitas Fiction.

Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook.

Articolul continuă după reclamă

Roman al unei rătăciri fără speranţă pe drumurile din nordul Franţei, al dezabuzării şi nostalgiei convulsive faţă de iubiri ratate cu bună ştiinţă, dar şi al privirii lucide şi necruţătoare asupra lumii contemporane, cu răzvrătiţi intratabili şi „veste galbene“ sui-generis, Serotonină este cu siguranţă una dintre cele mai puternice, mai tandre şi mai vitriolante cărţi scrise de laureatul din 2010 al Premiului Goncourt.

Ajuns într-un punct critic al existenţei, Florent-Claude Labrouste îşi propune să dispară de bunăvoie, să renunţe la profesie, la viaţa socială, la cunoştinţe. Îşi şterge urmele, se refugiază în hoteluri (unde musai trebuie să existe camere pentru fumători), străbate nostalgic (şi deplânge) o Franţă rurală ruptă de rosturile ei tradiţionale, străduindu-se să opereze o regresie paliativă în trecutul personal. Îşi revizitează amorurile defuncte, un prieten, singurul, de tinereţe încearcă zadarnice reconectări la momentul prezent, alternate cu visuri de sinucidere matematic puse la cale, dar rămâne la fel de pustiu pe dinăuntru, cu privirile lipite de o adevărată catapeteasmă a eşecului sufletesc, pe care şi-a construit-o din cele 3 000 de fotografii ce îi rămăseseră în laptop, imprimate şi lipite pe pereţii ultimei sale locuinţe. Dintre ele, vibrează viaţa în doar vreo trei, cele care îi păstrează imaginile singurelor lui iubiri posibile, cu Kate şi Camille.

"Florent-Claude Labrouste n-a împlinit încă 50 de ani şi se prezintă, încă de la început, ca un personaj aflat la capăt de drum. Funcţionar superior, expert consultant în probleme agricole, a moştenit o mică avere. Un ultim elan de energie îi îngăduie s-o părăsească pe tovarăşa lui de viaţă, o japoneză erotomană şi cu suflet de gheaţă. Dispozitivul lui de siguranţă financiară îi permite să renunţe la orice activitate, să dispară, să plutească în imponderabilitate şi, între timp, să-şi perfecteze hotărârea de a-şi încheia socotelile cu viaţa. Aidoma tuturor celor care se aruncă în gol retrăieşte etapele esenţiale ale trecutului său, dar, spre deosebire de aceştia, el le trăieşte cu adevărat. Serotonină este romanul unui hiatus care îmbracă forma unei fundături sau, poate, a unei deschideri : cea a unei dorinţe de autodistrugere confruntată cu cu enigmatica, puternica şi încăpăţânata pulsaţie a vieţii", se arată în Philosophie Magazine.

"Nu vom mai avea prea des ocazia să citim un Michel Houellebecq atât de sentimental, de sincer, de lucid şi de uman. Serotonină, anti-cartea feel-good prin excelenţă, ne face bine. Un bine nemaipomenit. Iar asta e cheia de boltă a operei romaneşti şi poetice a lui Michel Houellebecq: incredibila capacitate a autorului de a alina sufletele. Hipersensibilitatea lui, percepţia fără egal a relaţiilor umane şi a obstacolelor pe care le întâlnesc, forţa lui cognitivă fac din el cel mai umanist autor al epocii noastre", Vanity Fair

Michel Houellebecq, pe numele său real Michel Thomas, s-a născut în insula Réunion, la 26 februarie 1956 sau 1958 (după afirmaţia autorului). După absolvirea Institutului Naţional de Agronomie Paris-Grignon, s-a înscris la secţia Cinematografie a Şcolii Naţionale Superioare Louis Lumière, abandonând-o înainte de a-şi lua diploma.

Poet, romancier, eseist şi regizor, este cel mai important scriitor francez contemporan, cunoscut ca atare în toată lumea.

Cariera literară şi-o începe publicând versuri. Prima sa culegere de poeme atrage atenţia criticii: "În căutarea fericirii" (La poursuite du bonheur) primeşte în 1991 Premiul Tristan Tzara, iar următoarea, "Sensul luptei" (Le sens du combat), obţine în 1996 Premiul Flore. Urmează volumele "Renaştere" (Renaissance, 1999) şi "Configuraţia ultimului ţărm" (Configuration du dernier rivage, 2013). În 2015 îi apare la Gallimard Neîmpăcat. "Antologie personală 1991-2013" (Non réconcilié. Anthologie personnelle 1991-2013; Humanitas Fiction, 2016). Ca romancier cunoaşte un succes fulminant după ce publică în 1994 "Extinderea domeniului luptei" (L’Extension du domaine de la lutte) şi, mai ales, „scandalosul“ Particulele elementare (Les Particules élémentaires, 1998), câştigător al Premiului Novembre şi, în 2002, prin traducerea engleză, al Premiului Internaţional IMPAC Dublin. Fiecare nouă apariţie romanescă a autorului - "Platforma", (Plateforme, 2001), "Posibilitatea unei insule" (La possibilité d’une île, 2005), pentru care primeşte Premiul Interallié - a trezit polemici înverşunate, iar numărul admiratorilor săi nu este egalat decât de cel al detractorilor. În 2010, "Harta şi teritoriul" (La Carte et le territoire) a fost încununat cu Premiul Goncourt. Înainte de apariţia pe piaţă (prevăzută pentru 7 ianuarie 2015, dată care, printr-o coincidenţă tragică, a fost ziua atentatului din redacţia Charlie Hebdo), romanul "Supunere" (Soumission; Humanitas Fiction, 2015) a fost piratat şi citit de mii de internauţi, ajungând ulterior bestseller internaţional. "Supunere" s-a situat în fruntea topurilor de vânzări atât în Franţa, cât şi în alte 40 de ţări. Pe 4 ianuarie 2019 a apărut "Serotonină" (Sérotonine; Humanitas Fiction, 2019), care urcă ameţitor în topurile de vânzări din lume. În aprilie 2019, Houellebecq a primit Legiunea de Onoare.

Sursa: News.ro

Tabloul "Ciobănaş cu turma de oi", de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecat contra sumei de 40.000 de euro... Primul Târg de Sânziene al Grădinii cu Artişti, în Parcul Kiseleff...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x