Ierbicide. Defolianti. Pentru multi dintre noi, acestea sunt doar substante folosite in agricultura. Pentru recolta. Cum ramane, insa, atunci cand recolta e de 400.000 de morti si la fel de multi “raniti”?
In 1961, armata americana demareaza o operatiune de amploare: Operation Ranch Hand. Suna banal, ca mai toate operatiunile militare. In teorie, totul pare simplu: distrugem padurile, iar echipele de “guerilla” raman expuse (armata Vietnamului de Nord lupta, cu mult succes, la adapostul frunzelor). De asemenea, distrugem satele care sustin actiunile rebelilor. De acolo, armata de uscat a Statelor Unite isi face treaba cu maxima eficienta.
La inceput a fost “Agentul Albastru” (de-a lungul timpului vor fi culori precum roz, verde, violet si alb). In 1971, aproximativ 42% din cantitatea de “ierbicid” (sic) cade numai peste recoltele agricole. E razboi. In cativa ani, populatia Vietnamului de Sud se tripleaza. De la 2.8 milioane, la peste 8. Motive? Foame, boli.
Pana in 1971, 12% din suprafata Vietnamului de Sud era deja stropita.
Efecte?
Crucea Rosie din Vietnam sustine ca 3 milioane de vietnamezi au fost afectati de “Agentul Portocaliu”. Ministerul de Externe are o alta cifra: 4.8 milioane, dintre care 500.000 copii nascuti cu malformatii. Nu se mai pun la socoteala, din motive tehnice, avorturile spontane si nasterile premature.
Timp de un deceniu, armata Americana a stropit aproximativ 17.8% din suprafata Vietnamului, atingand, pe alocuri, Laos si Cambodgia ( peste 3.000.000 de hectare). Dioxinele au “ars” paduri intregi, iar multe dintre acestea nu s-au putut regenera. In schimb, au inflorit speciile parazite. Impactul asupra faunei a fost, de asemenea, enorm, zeci de specii fiind eradicate in anumite zone.
A suferit si armata Statelor Unite – soldatii, prin definitie, nu isi dau cu parerea la operatiuni. In randul ostasilor, cancerul, afectiunile respiratorii sau bolile de piele au explodat. Multi au supravietuit si au mers acasa, bucurosi ca lupta s-a terminat. De fapt, abia incepea. Si nimic nu e mai rau decat sa duci razboiul in familie. De data aceasta, din pacate, camarazii erau specializati in medicina.
S-a intamplat pe 10 august:
955 – Otto I, Imparat al Sfantului Imperiu Roman, pune capat incursiunii maghiare in Europa de Vest. A fost prima batalie purtata de germani impotriva unui invadator strain.
1776 – “Declaratia de Independenta” ajunge la Londra. Statele Unite ale Americii prindeau contur
1792 – Raidul din Palatul Tuileries: Regele Louis XVI al Frantei este arestat. Din cei 900 de “soldati” elvetieni care il pazeau pe suveran, aproximativ 600 sunt omorati
1793: Se deschide Muzeul Luvru, cel mai mare muzeu de istorie si arta din Franta (210.000 metri patrati, dintre care 60.600 metri patrati destinati expozitiilor)
1920 – Primul Razboi Mondial: Sultanul Mehmen al VI-lea semneaza Tratatul de la Sevres. Imperiul Otoman este, practic, divizat intre Puterile Antantei
1944 – Armata germana, in colaborare cu soldatii din Estonia, reuseste sa apere orasul Narva. Al Treilea Reich inregistreaza 68.000 de soldati morti sau raniti. Uniunea Sovietica, in jur de 480.000.
1948 – Debuteaza “Camera ascunsa”!!! Cand ati “vazut-o” pentru prima data in Romania?
1993 – Un cutremur de 7 grade Richter zguduie Noua Zeelanda
2003 – Se inregistreaza cea mai mare temperatura din Marea Britanie: 38.5 grade Celsius, in Kent. Vi se pare mult?
2003 – Yuri Malanchenko devine prima persoana care se casatoreste in spatiu
foto: global1.youth-leader.org / latestnewslink.com /
S-a intamplat pe 9 august: "Grasunul", o bomba atomica de 4.600 kg, explodeaza deasupra orasului Nagasaki... Se deschide cel mai mare parc acvatic din Romania...