Antena Căutare

S-a intamplat pe 13 octombrie: S-a nascut Take Ionescu

Omul politic roman Take Ionescu s-a nascut pe 13 octombrie 1858, la Ploiesti. A fost prim ministru al Romaniei in perioada 18 decembrie 1921 - 19 ianuarie 1922.  In anul 1908 a infiintat Partidul Conservator-Democrat, care datorita unei abile propagande a recoltat succese electorale importante.  A reprezentat Romania la Conferinta de Pace de la Bucuresti, din 1913, ce a incheiat Al Doilea Razboi Balcanic, in urma careia Romania a primit cele doua judete ale Dobrogei Noi, teritorii care ulterior au fost restituite Bulgariei.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 13 octombrie:

54 - Imparatul roman Claudius I a murit dupa ce a fost otravit de sotia sa, Agripina.

1307 - Din ordinul regelui Filip al IV-lea cel Frumos, cavalerii templieri din Franta, in frunte cu Jacques de Molay, sunt arestati. Ulterior, o bula a Papei Clement al V-lea cerea tuturor monarhilor crestini din Europa sa faca acelasi lucru si sa puna sechestru pe averile templierilor.

1815 – A murit executat Joachim Murat. A fost mare duce de Clèves si Berg, maresal al Imperiului Francez si rege al Regatului celor Doua Sicilii din 1808 la 1815. A fost casatorit cu Caroline Bonaparte, sora cea mai mica a lui Napoleon Bonaparte.

Articolul continuă după reclamă

1860 - A fost facuta prima fotografie aeriana, dintr-un aerostat suspendat la inaltimea de 1200 de picioare deasupra orasului Boston.

1879 - A fost data Legea de revizuire a art. 7 din Constitutia Romaniei, prin aparea posibilitatea acordarii cetateniei si locuitorilor de alta religie decat cea crestina. Astfel, printr-un complicat proces de naturalizare o parte dintre evreii pamanteni au primit cetatenie romana pana la Primul Razboi Mondial.

1887 – S-a nascut politicianul slovac Josef Tiso. A ajuns membru in parlamentul Cehoslovaciei, apoi in guvernul cehoslovac si, in final, presedinte al Primei Republici Slovace (care a existat in perioada 1939 - 1945). La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Tiso a fost judecat de autoritatile cehoslovace, condamnat la moarte si executat prin spanzurare.

1906 – A venit pe lume publicistul si criticul literar Itik Kara, autor a 14 lucrari , intre care trei aparute in idis, laureat a doua premii in Israel si al Premiului "Hurmuzachi" al Academiei Romane, in 1991.

1914 - Garrett Morgan a inventat si patentat masca de gaze, care va fi folosita pe scara larga in timpul Primului Razboi Mondial.

1921 – S-a nascut actorul francez Yves Montand. A fost unul din interpretii de frunte ai genului muzical "chanson réaliste" francez tarziu din a doua jumatate a secolului al XX-lea. Iubit de femei celebre, (Edith Piaf, Marilyn Monroe, Montand este cunoscut si datorita casniciei, intinse pe mai multe decenii, cu marea actrita franceza Simone Signoret.

1925 – S-a nascut politicianul britanic Margaret Thatcher. A fost prim-ministru al Marii Britanii din 1979 pana in 1990. Mandatul ei l-a depasit si pe cel al Lordului Liverpool, ca cel mai lung mandat continuu. Fara indoiala, ea este una dintre cele mai importante personalitati politice britanice fiind de asemenea una dintre cele mai controverate figuri politice, fiind iubita si contestata in egala masura.

1926 – A vazut lumina zilei Ray Brown, cel mai important basist de jazz. In anii '60, Brown a facut senzatie cu instrumentul hibrid, o combinatie intre violoncel si contrabas. Brown este unul dintre fondatorii stilului be-bop. A fost casatorit cu Ella Fitzgerald.

1934 – S-a nascut cantareata Nana Mouskouri. Este o cantareata grecoaica care a vandut aproximativ 300 de milioane de albume in toata lumea intr-o cariera de peste cinci decenii, ceea ce face din ea una dintre cele mai bine vandute artiste din muzica din toate timpurile.

1941 – S-a nascut cantaretul american Paul Simon. Si-a inceputul cariera de mare succes alaturi de Art Garfunkel in trupa “Simon&Garfunkel”. Simon a scris majoritatea cantecelor formatiei, incluzand trei care au ajuns pe primul loc in topul singleurilor din SUA - "The Sounds of Silence", "Mrs. Robinson" si "Bridge over Troubled Water". In 1970, Simon si-a inceput o cariera solo de succes, inregistrand trei albume foarte apreciate in urmatorii cinci ani. Pentru activitatea sa atat solo cat si colaborativa, Simon a castigat 13 premii Grammy printre care premiul pentru intreaga activitate. In 2001 a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame.

1944 - Al Doilea Razboi Mondial: Armata Rosie revine in Riga, capitala Letoniei, ca "armata eliberatoare".

1987 - Oscar Arias Sanchez, presedinte al Republicii Costa Rica (1986 - 1990) a primit Premiul Nobel pentru Pace. A fost initiatorul negocierilor de pace in America Centrala.

1992 - Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele definitive ale alegerilor prezidentiale din data de 11 octombrie 1992, potrivit carora Ion Iliescu a devenit presedintele Romaniei pentru urmatorii 4 ani.

1998 - Regizorului Lucian Pintilie i-a fost decernat Premiul special al juriului, la Festivalul International de Film de la Venetia, pentru filmul “Terminus Paradis”.

1999 - Comisia Europeana a recomandat inceperea negocierilor de aderare cu Romania, insa a conditionat acest demers de reglementarea situatiei copiilor institutionalizati si de redresarea macroeconomica.

2006 - Tribunalul Penal Central din Bagdad l-a condamnat la pedeapsa capitala pe Mohammad Munaf, ghidul jurnalistilor romani in Irak, sechestrati timp de 55 de zile.

2006 - A murit regizorul italian Gillo Pontecorvo, autorul controversatului film "Batalia pentru Alger", pentru care a fost recompensat cu un Leu de Aur la Venetia, in 1966.

2008 – A murit la doar 38 de ani, actorul francez Guillaume Depardieu, fiul lui Gérard Depardieu. Printre filmele in care a jucat Guillaume Depardieu se numara "Ne touchez pas la hache" (2007), "Mizerabilii" (2001), "Contele de Monte-Cristo" (1998), "Pola X" (1999), "Toate diminetile lumii" (1992).

2009 - Motiunea de cenzura initiata de PNL si UDMR, "11 impotriva Romaniei", a fost adoptata cu 254 voturi pentru si 176 impotriva, astfel ca, potrivit Constitutiei, Guvernul Boc a cazut. A fost prima data in perioada postrevolutionara cand o motiune de cenzura a trecut de votul Parlament.

"Pierrre si Jean", de Guy de Maupassant, in colectia Romanul de dragoste, de la Jurnalul National... Show cu pasi de step incendiari: "Michael Flatley's Lord Of The Dance", la Bucuresti ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x