Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Scriitorul Petru Popescu si jocul dintre el si glorie

Cartea lui Petru Popescu "Fata din Nazaret", publicata in romaneste de Editura Jurnalul si Editura Curtea Veche (traducere de Mihnea Gafita), a fost lansata sambata, la Bookfest, in prezenta autorului. Evenimentul i-a adus satisfactie apreciatului scriitor, care s-a declarat fericit ca acest volum "isi incepe cariera in limba romana, chiar daca e o traducere". El a mentionat ca pentru un scriitor acest lucru "e o dulce durere"

In pofida caldurii mari de afara, la lansarea de la standul Editurii Curtea Veche au venit foarte multi cititori si prieteni ai lui Petru Popescu. Pentru a aduce cat mai aproape de public aceasta noua aparitie, a fost invitat sa prezinte "Fata din Nazaret" Cristian Tabara, realizator de emisiuni despre carti si absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa. El a vorbit pe intelesul tuturor, laconic, "credibil", despre esenta volumului. In opinia sa, este un act fie de curaj, fie de nesabuinta sa scrii despre Fecioara Maria; sa scrii in asa fel incat sa reconstitui o epoca. Invocand riscurile pe care si le-a asumat autorul scriind un roman-fictiune despre epoca respectiva, Tabara spunea ca aceasta carte e cu o intriga bine construita, cu personaje bine conturate, cu o documentare exceptionala facuta de autor, dar si cu o trimitere clara catre succesul de piata.

"Petru Popescu se supune riscului. Cert este ca aceasta carte nu are cum sa nu gaseasca public, sa nu gaseasca pretuire, pentru ca este foarte bine scrisa", sublinia Cristian Tabara. Editorul Grigore Arsene, amfitrionul lansarii, a tinut sa precizeze ca Marius Tuca este "artizanul" care a facut ca Petru Popescu sa revina in atentia lumii culturale din Romania si in atentia cititorului de aici. Vorbind despre Petru Popescu, Marius Tuca s-a referit la gloria scriitorului cucerita inainte de a parasi tara: "Era un scriitor in plina glorie. La nici 30 de ani fugise din Romania (...). Dupa ce a plecat, cred ca a avut loc un joc, absolut fabulos, intre el si glorie. S-au cautat unul pe celalalt fie in Romania, fie in Statele Unite, s-au cautat fie in lim-ba romana, fie in limba engleza".

Si autorul i-a dat dreptate: "Intr-adevar, viata mea este intr-un contratimp ciudat intre mine si glorie (...). Am fugit din Romania curand dupa ce mi-am cucerit notorietatea. Am inceput sa simt din nou romaneste dupa ce biruisem subtilitatile si dificultatile limbii engleze. Se pare ca sunt niste contradictii". Petru Popescu a avut aproape de el nu numai prieteni si cititori, ci si "Hollywood"-ul, adica pe Maia Morgenstern. Cine altcineva putea s-o aduca in spatiul unei lecturi firesti pe Fecioara Maria, decat Maia Morgenstern, interpreta Mamei lui Iisus in filmul "Patimile lui Hristos".

Sursa: jurnalul.ro

Recomandari