Sportul şi cultura se unesc în centrul Timişoarei, din 29 august până în 1 septembrie, într-un festival unic, sub semnul Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
Evenimentul îi va angrena pe locuitorii oraşului în activităţi care implică mişcare, dar şi activităţi artistice, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
Festivalul este alcătuit din competiţii şi activităţile rezervate copiilor şi amatorilor, expoziţii, dezbateri şi proiecţii de filme dedicate sportului, care au loc în Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântu Gheorghe şi pe strada Praporgescu.
„Componenta sportivă este parte din programul cultural Timişoara 2021 pentru că oamenii îşi doresc acest lucru; sportul face parte din cultura Timişoarei şi s-a manifestat atât în rezultatele din teren, cât şi prin spectacolul tribunelor. În Timişoara, începe să fie un mod de viaţă pentru tot mai mulţi. Ne dorim ca Sport 21, aflat acum la prima ediţie, să continue şi în anii următori, şi chiar după 2021, anul Capitalei Culturale”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
Piaţa Libertăţii se va transforma într-o arenă a demonstraţiilor şi a competiţiilor sportive de streetball, freestyle football, rugby, handbal, baschet şi multe altele. Va fi liber la dunk-uri sâmbătă, 31 august şi duminică, 1 septembrie, într-o competiţie la care echipele interesate se pot înscrie până miercuri, 28 august, la ora 16:00, completând un formular disponibil online pe pagina de Facebook a festivalului.
Piaţa Sfântu Gheorghe se va anima cu seri dedicate dezbaterilor şi proiecţiilor de film, în care performanţa va fi subiectul principal. Timişorenii vor avea ocazia să se întâlnească şi să discute cu alpinistul Horia Colibăşanu şi cu temerarul Toma Coconea.
La dezbaterea despre Cultura Peluzelor vor lua parte scriitorii Goran Mrakić (Poli Timişoara) şi Dinu Guţu (Dinamo), iar Alexandru Ciocan, comentator Eurosport al Turului Frantei, ciclistul timişorean Mihai Băbăiţă şi Ana Munteanu, de la Verde pentru Biciclete.
Seara de vineri se încheie pe două roţi cu o Tură Nocturnă de ciclism.
Festivalul se adresează şi iubitorilor boxului, care se vor întâlni cu pugilistul Flavius Biea, şi regizorul Alexandru Mavrodineanu, înaintea proiecţiei unuia dintre cele mai premiate filme româneşti de gen, sâmbătă seara.
În plus, cei mai buni fotografi sportivi din România vor expune în aer liber fotografii, în cadrul unei expoziţii care va putea fi admirată de-a lungul celor patru zile ale evenimentului pe Strada Praporgescu.
Artişti din România, Serbia, Austria şi Bulgaria se vor întrece la volei pe plajă, tenis de câmp, tenis de masă, scrimă, ciclism, fotbal, atletism, streetball, ştafetă, pentru un campionat organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara.
Duminică seara, festivalul se încheie cu un spectacol de dans, muzică, lumini şi video-mapping, gândit ca o incursiune în istoria sportului din zona de Vest a ţării şi nu numai.
Intrarea şi participarea la acest festival este liberă.
Sport 21 este realizat de Asociaţia Timişoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii şi cofinanţat de Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021”, fiind parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.
Sursa : news.ro
Festival de operă şi operetă în aer liber, la Timişoara... AFCN alocă patru milioane de lei pentru programe culturale şi 20 de milioane de lei pentru proiecte...