Andrei Serban a realizat la Teatrul Bulandra, in Sala de la Gradina Icoanei, spectacolul „Ivanov" - primul text dramatic al lui Cehov montat pe o scena (1887). Desi piesa „a contrariat publicul, critica si cenzura", fiind nemultumit si autorul - mai ales pentru faptul ca actorii nu prea au inteles ce au de facut, crezand ca li se da posibilitatea sa faca gesturi de un comic grotesc -, Cehov a schimbat textul, din comedie in drama. Andrei Serban vine tocmai cu aceasta prima varianta, precum marturiseste. O apropie de vremurile noastre, fara a scoate in evidenta un om cu suflet bun, un inger sau un raufacator. L-a „citit" pe Cehov asa cum vedea acesta lumea la 27 de ani ai sai, o lume obisnuita, care isi crea vise confuze, o lume cu personaje suferinde de plictis si care isi pun probleme, fara a cauta rezolvarea lor.
Mesajul artistic al spectacolului regizat de Andrei Serban vine din farmecul si incantarea cu care Cehov si-a ornamentat aceasta comedie considerata novatoare, pentru ca a spart cu ea „canoanele dramaturgiei contemporane". Scena Salii Toma Caragiu ii da posibilitatea creatorului sa-si imagineze si sa construiasca aceasta lume. Cehov nu trebuie incarcat cu lucruri multe si inutile, Cehov trebuie intuit pornind de la un tertip artistic care sa deschida trecerea spre caracterul personajului.
La ridicarea cortinei, in fundul scenei e un pian si un violoncel, sunetele carora nu se asociaza sub nici o forma intru formarea unei armonii. O prima neconcordanta cehoviana. La pian - contele Sabelski Matei Semionovici (Victor Rebengiuc), iar la violoncel Anna Petrovna (Mirela Oprisor). Locul sugereaza o sufragerie, dar in fata, in mijlocul scenei, pe un scaun, sta trist personajul central, Nicolai Alexeevici Ivanov (Vlad Ivanov). El e in gradina, unde in stanga si dreapta lui sunt alineate scaune, cateva masute, niste fotolii - toate acoperite cu panza transparenta de plastic - ca si cum ar fi in asteparea cuiva sau a ceva. Tristetea lui Ivanov e dintr-o lehamete. Andrei Serban te implica, astfel, de la inceput, ca si cum ar spune: iata autorul, iata personajele, iata actorii.
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Foto: Daniela Dima
"Maratonul Chopin": Un pianist japonez va canta 212 opere in 18 ore... Antena 1 iti recomanda astazi filmul "Vei intalni strainul viselor tale"...