Antena Căutare

Tolstoi, mai apreciat in Occident decat in Rusia

La o suta de ani de la moartea celebrului scriitor rus Lev Tolstoi, care si-a gasit sfarsitul dupa mai multe zile in care a ratacit, Occidentul il celebreaza mai mult decat Rusia moderna pe acest pacifist ostil oricarei forme de guvernamant.

Potrivit AFP, pe 20 noiembrie 2010 se implinesc o suta de ani de la moartea marelui scriitor, insa acest eveniment nu va fi comemorat la nivelul pe care opera lui Tolstoi il ocupa in literatura mondiala.

Tolstoi "deranjeaza la fel de mult ca in urma cu un secol. Pentru a-i comemora moartea, ar trebui sa ne gandim la ce a facut Rusia in o suta de ani, lucru pe care nimeni nu vrea sa il faca", a apreciat Pavel Bassinski, autorul unei carti recente despre circumstantele mortii scriitorului rus.

Lev Tolstoi a murit la varsta de 82 de ani, dupa ce a fugit de sotia sa si si-a parasit domeniul Iasnaia Poliana, din sudul Moscovei, pentru a rataci de la o manastire la alta. Tolstoi si-a gasit sfarsitul in gara Astapovo, la cateva sute de kilometri de locuinta sa, fiind extrem de bolnav.

Survenita chiar inainte de Primul Razboi Mondial, de Revolutia Bolsevica si de razbiul civil, moartea scriitorului a aparut ca un simbol al destinului Rusiei, este de parere Vitali Remizov, directorul Muzeului Tolstoi din Moscova.

Cu ocazia centenarului mortii sale, Astapovo va deschide un muzeu renovat dedicat lui Tolstoi, un canal de televiziune va prezenta un documentar despre viata scriitorului si va fi organizat un colocviu international.

Totusi, evenimentul va fi difuzat la ore la care audienta este foarte scazuta, iar singurul film de la Moscova care ii va aduce un omagiu lui Tolstoi ("Tolstoi, ultima toamna") este realizat de Michael Hoffman la Hollywood.

Rusia, care in trecut a cheltuit milioane de dolari pentru finantarea anumitor filme istorice, nu s-a aratat deloc interesata de acest subiect.

"In prezent, Tolstoi este mai popular in Occident", a regretat Vladimir Tolstoi, unui dintre descendentii scriitorului, care administreaza muzeul de la Iasnaia Poliana.

Spre deosebire de Puskin, respectatul poet care, cu ocazia bicentenarului mortii sale din 1999, a avut parte de comemorari grandioase, Tolstoi este afectat, in Rusia, de statutul de moralist.

"Iubea adevarul, iar in Rusia de azi exista prea multa minciuna si ipocrizie", a adaugat Vladimir Tolstoi.

Ideile pe care autorul celebrelor romane "Razboi si pace" si "Anna Karenina" le-a aparat in cea de-a doua jumatate a vietii sale, marcata de ascetism si de lipsa violentei, nu corespundeau situatiei de la acea vreme, asa cum nu corespund nici celei de acum.

"Ideea sa de a renunta la bogatie pare absurda in Rusia, unde ne aflam intr-o perioada a capitalismului primar", a observat Bassinski.

"Societatea noastra inca are impresia ca poate rezolva toate conflictele prin forta. Tocmai de aceea ideile lui Tolstoi sunt rau primite", a evidentiat si Abdussalam Gusseinov de la Institutul de Filosofie din Moscova.

"Fracturile sociale pe care le-a denuntat Tolstoi sunt din nou enorme. Este o istorie tragica ce se repeta in Rusia", a concluzionat Bassinski.

In plus, o comemorare mai fastuoasa a celor o suta de ani de la moartea lui Tolstoi ar fi aspru criticata de Biserica Ortodoxa, care nu a revenit niciodata asupra excomunicarii scriitorului pronuntata in 1901, din cauza faptului ca acesta a respins mai multe dintre dogmele sale.

Lansarea documentarului “What is Extreme?”, miercuri, in club Fabrica... Concert de Craciun la Palatul Mogosoaia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x