Dupa "duelul" muzical irlandezo-roman de duminica seara, de pe pajistea de la Sapanta, nu se stie cine o sa "manance clopul", cum se spune prin zona. Peter Hurtley si muzicianul Shaun Davey au adus in Maramures muzica irlandeza veche si noua.
L-au cooptat pe Grigore Lese la organizarea Festivalului "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", iar acesta i-a "convocat" pe scena din Sapanta pe aromanii farseroti, romanii ucraineni de pe Tisa, maramureseni, lautari din Gorj si pe inegalabilii Mambo Siria. Stiluri, muzici, sunete imbinate care i-au ridicat pe romani, irlandezi, francezi, belgieni si ce natii or mai fi fost ei la o hora mare in fata scenei. "Daca astia sunteti voi, atunci sunteti misto", imi spune un francez devenit sapantean pentru cinci zile. Cu o zi inainte, s-a aratat dornic sa faca o poza cu nea Schiopu de la Mambo Siria. Cu trompeta in mana si in pasi de Chaplin, nea Schiopu, o mana de om cu o pofta de viata mare, s-a ridicat si s-a aranjat sa dea bine la poza. "Ati cantat in Mambo Siria, asa-i?", il agata cineva. "Eu?... Da... Pai, cant si acum. Eu sunt Mambo Siria."
Festivalul "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" a inceput, asa cum a spus Peter Hurtley, in ziua cand trenul care l-a adus pe ambasadorul Irlandei la Sighetu Marmatiei.
"Atunci cineva l-a intampinat pe ambasador pe peron cu un saxofon soprano si i-a cantat. Atunci s-a dat startul." A continuat cu un excelent concert al lui Shaun Davey, sustinut de muzicieni irlandezi si romani si corul barbatesc al Facultatii de Teologie "Andrei Saguna", in Cimitirul Vesel, in ajun de Sfanta Marie. Davey a aranjat cateva epitafuri luate de pe crucile mortilor din cimitir pe muzica irlandeza. Apoi, tot satul s-a adunat la biserica din Cimitirul Vesel la slujba de Sfanta Marie.
A urmat apoi, a doua zi, concertul de muzica irlandeza veche si noua, pe pajistea de la intrarea in Sapanta. Pe un cer spart in cioburi de lumini dupa sute de fulgere si o ploaie marunta, a inceput "provocarea" romanilor, care adunati laolalta pe scena au aratat ce inseamna muzica autentica, nealterata din stramosi.
Razvan Rosu, un tanar de 17 ani, din judetul Alba, si-a luat tulnicul tocma' pana la Sapanta, pentru a aduce cu el o poveste. Tulnicul e viata lui. Nu stia sa mai faca altceva. Se urca pe deal de trei ori pe zi, la 5 dimineata, la amiaza si pe inserat si suna din tulnic peste vai. Asteapta sa-i raspunda cineva. Din pacate, tulnicarii au disparut, iar sunetul lui ramane deocamdata fara ecou. "Sa nu te apuci de vreo scoala de etnologie, sa te strice cum i-a stricat pe altii", il bate pe umar prieteneste Grigore Lese.
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Foto: Jurnalul National
Cantaretul Adrian Plesca (Artan), declarat "Omul zilei" de Jurnalul National... Mestesuguri artistice traditionale la Sibiu...