Leila Hatami, membră în juriul Festivalului de la Cannes, și-a prezentat scuzele public după ce l-a pupat pe Gilles Jacobs, președintele evenimentului, un gest considerat „necuviincios” de către autoritățile din Republica Islamică, potrivit agenției Irna
Hatami a notat într-o scrisoare trimisă Organizației iraniene de Cinema că regretă acest incident. A mai adăugat că încearcă întotdeauna să respecte regulile, însă Gilles Jacobs a uitat diferențele culturale, iar încercarea sa de a-i întinde doar mâna nu i-a reușit.
Președintele festivalului, în vârstă de 83 de ani, susține că el a fost cel care a pupat-o pe actriță, și nu invers, argumentând că acesta este un obicei occidental.
Studenții au cerut ca actrița să fie biciuită
Scena în care Leila îl îmbrățișează pe Jacobs în noaptea deschiderii festivalului i-a înfuriat conservatorii iranieni. Viceministrul culturii, Hossein Noushabadi, a declarat că femeile iraniene care participă la evenimentele internaționale ar trebui să ia în considerare normele de credibilitate și castitate, nu să afișeze o imagine degradabilă a acestora.
Conform legilor islamice intrate în vigoare dupa Revoluția din 1979, o femeie nu poate avea un contact fizic cu un bărbat care nu face parte din familia sa. Liderul Suprem Iranian, Ali Khamenei, scrie pe site-ul său că femeilor le este permis să strângă mâna unui non-musulman cu două condiții: să poarte mănuși, iar în timp ce-și strâng mâinile să nu se exercite o presiune prea mare.
Studenții iranieni au anunțat că se vor revolta împotriva actriței, considerând că gestul său voluntar este un păcat și că a sfidat totodată normele religioase. Ei cer ca Leila să fie pedepsită conform legii, ceea ce înseamnă lovituri de bice și închisoare.
Leila Hatami s-a născut la Teheran, într-o familie de cineaști. A devenit cunoscută mai ales în urma rolului pe care l-a avut în filmul „Une séparation”, de Asghar Farhadi, recompensat cu "Ursul de Aur", la Berlin, în 2011 și cu un Oscar pentru cel mai bun film, un an mai târziu.