Organizat de noua ani la rand la Cluj-Napoca de o echipa unitara si profesionista, festivalul pune in valoare aceasta veche capitala istorica a Transilvaniei, cu intreaga ei civilizatie. S-a format un public de festival, dar s-a creat aici si o sarbatoare a celei de-a saptea arte, la care lumea vine fie din respect pentru cultura, fie pentru a savura ceea ce e de calitate sau distractiv. Asa cum scriam in Jurnalul National de ieri, actuala editie TIFF bate recordul la numarul de filme programate: 203 lungmetraje si 37 de scurtmetraje, din 47 de tari.
Acestea vor putea fi vazute in 14 spatii. Evident, sunt salile de cinema, dar si spatii in aer liber, precum curtea Universitatii Babes-Bolyai, curtea Muzeului de Arta. Vor fi proiectii si intr-o cafenea, intr-o galerie de arta, intr-o sala de curs de la Universitate, dar si proiectii in regim "drive-in", intr-o mare parcare din oras. Un loc nou pentru evenimente cinematografice este Piata Unirii, aici urmand sa aiba loc deschiderea oficiala a festivalului, cu cel mai recent film al cineastului Fatih Akin - "Soul Kitchen", comedie rasplatita cu Premiul special al juriului la Festivalul de la Venetia, editia 2009.
In competitia oficiala au fost incluse 12 filme, dintre care doua sunt romanesti: "Felicia inainte de toate", in regia lui Razvan Radulescu si Melissa de Raaf, si "Medalia de onoare" de Calin Netzer. Acestia vor concura cu autorii celorlalte productii din Belgia, Franta, Spania, Polonia, Irlanda, Suedia, Serbia, Thailanda, Danemarca si Olanda.
Din juriul competitiei fac parte Christine Dollhofer - fondatoarea si directorul festivalului Crossing Europe de la Linz, Martin Blaney - jurnalist la publicatia Screen International, Monica Barladeanu - actrita, Ineke Smits - regizoare si Barmak Akram - regizor, castigatorul Premiului de regie la TIFF 2009 cu productia "Copilul din Kabul".
Ei vor selecta filmele care sa merite Trofeul Transilvania (10.000 de euro), Premiul pentru regie, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru imagine, Premiul pentru cea mai buna interpretare si Premiul Special al juriului. La acestea se vor adauga alte distinctii, printre care Premiul FIPRESCI, dat de juriul Asociatiei Presei Straine de Film, Premiul de excelenta, Premiul pentru intreaga cariera (unei personalitati din Romania si unei personalitati europene), Premiul la sectiunea Zilele Filmului Romanesc (pentru lungmetraj si scurtmetraj).
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Lacrimi pentru Jean Constantin... Jean Constantin, asa cum a ramas in amintirea romanilor...