„L-am făcut pentru că mă interesa tema pe care voiam să o abordez, nu am vizat succesul, nu ai cum să ştii soarta unui film”, a declarat Bogdan Mureşanu într-un interviu acordat . „E un film făcut cu prieteni, cu bani extrem de puţini de la statul român, de la CNC, restul - financiar - este acoperit de mine şi de un prieten, care e coproducător”.
Actorii au fost aleşi pe baza castingului şi, chiar dacă cineastul ştia că îşi doreşte să lucreze cu Adrian Văncică, a dat probe cu trei actori. La fel a fost şi în cazul Ioanei Flora.
„În cazul filmului meu, este o situaţie tragică, dar în cheie comică. E o partitură foarte fină, personajele nu trebuie să fie conştiente că sunt amuzante. Situaţia e amuzantă pentru privitor, din exterior”, a explicat el.
Filmul, desemnat câştigătorul marelui premiu al competiţiei internaţionale a Clermont-Ferrand FF, cel mai important festival de scurtmetraje din lume, are o durată de 23 de minute. „De obicei, aceste producţii sunt sub 20 de minute, pentru că aşa sunt cerinţele în festivalurile de scurtmetraj. Noi credeam că nu va fi selecţionat într-un număr mare de festivaluri din pricina duratei. Şi, iniţial, aşa a şi fost, câteva luni nu s-a întâmplat nimic cu acest film”, a mai spus Mureşanu.
Despre selecţia între finaliştii pentru o nominalizare la Oscar, regizorul român spune că a fost „un cadou istoric”. S-a întâmplat „la 30 de ani distanţă de când au murit oameni ca să se schimbe lucrurile în România. Doar că Statul român nu ţine pasul cu lucrurile pe care ar trebui să le schimbe”.
Scenariul a fost scris în două seri, a mai povestit Mureşanu. Acţiunea filmului are loc pe 20 decembrie 1989. Totul porneşte de la scrisoarea unui băiat către Moş Gerilă în care copilul dezvăluie ce îşi doresc părinţii lui de Sărbători. Tatăl află îngrozit că fiul a pus la poştă o scrisoare în care spune ce îşi doreşte părintele lui pentru Crăciun: „Să moară nea Nicu”.
„Dacă iei plot -ul de aici şi îţi imaginezi că e copilul cuiva care lucrează într-o corporaţie şi trimite un mail în care îşi expimă dorinta de a-l vedea pe CEO-ul respectiv mort, ar interveni aceleaşi reacţii care sunt absolut umane: frica, paranoia şi puterea în familie. Eu voi continua dezvoltarea acestei teme. Filmul e parte dintr-un proiect. Sunt trei povestiri, se întâmplă în aceeasi zi şi intregul proiect se va chema «Exit 89». Toate trei sunt legate de umorul negru şi de neştiinţa faptului, pe deplin justificată, că istoria începe a doua zi. Toţi oamenii ăştia se comportă ca şi cum regimul acela ar dura la nesfârşit, fără să ştie că se năruie a doua zi şi că toate eforturile lor, frica şi ce au trăit nu va mai avea motiv”.
Scurtmetrajul a primit, de la lansarea în urmă cu mai bine de un an, 54 de premii.
„Cadoul de Crăciun”, premiat recent de Academia europeană de film, a fost selectat de comitetul Academiei americane de film alături de alte nouă producţii din 191 filme calificate pentru categoria „cel mai bun scurtmetraj”. Lista este completată de „Brotherhood”, „Little Hands”, „Miller & Son”, „Nefta Football Club”, „The Neighbors’ Window”, „Refugee”, „Saria”, „A Sister” şi „Sometimes, I Think about Dying”.
Bogdan Mureşanu lucrează în prezent, împreună cu fiica lui care studiază la Londra, şi la o animaţie.
Sursa : news.ro
Rob Reiner, Mira Sorvino şi Michelle Krusiec, în miniseria „Hollywood” realizată de Ryan Murphy... Actriţa Ruth Wilson a părăsit serialul „The Affair” din cauza numeroaselor scene de sex şi a mediului toxic...