Antena Căutare

De unde vine expresia "Hai, sictir!" și ce înseamnă, de fapt, atunci când o folosești

Foarte multe dintre cuvintele și expresiile folosite de poporul român provin de la daci, romani și popoarele invadatoare. O mare parte a fost preluată din limbi ca: rusa, turca, maghiara și, mai nou, englez. 

Foarte multe dintre cuvintele și expresiile folosite de poporul român provin de la daci, romani și popoarele invadatoare. O mare parte a fost preluată din limbi ca: rusa, turca, maghiara și, mai nou, englez.

Este și cazul expresiei „Hai, sictir”, care provine din expresia turcească "Siktir git", care înseamnă „Du-te dracului!”. De asemenea, se mai traduce și „Marș de aici!”.

În vocabularul românesc, a mai rămas și forma „a fi sictirit” care este folosită fie cu semnificația de „a fi dezgustat” de ceva anume, fie cu înțelesul de „a fi alungat cu înjurături”.

Ţine-te bine! Topul celor mai haioase nume din România. Ce o fi fost în capul părinţilor?!... Bancul zilei! Ion și Maria nu puteau avea copii și s-au dus la un preot foarte priceput...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x