Kendrick Lamar a câştigat Premiul Pulitzer, oferit anual pentru merite deosebite pentru reportaje, fotografii, romane și înregistrări muzicale.
Conform celor de la Huffington Post, Lamar este primul artist care câştigă acest premiu şi care nu cântă jazz sau muzica clasică. Albumul "Damn" a fost lansat pe 14 aprilie 2017 şi este al patrulea disc scos pe piaţa de rapper-ul american. Muzicienii de jazz Wynton Marsalis şi Ornette Coleman au câştigat Pulitzer înaintea sa.
The New York Times şi The New Yorker au primit premiul Pulitzer la categoria ''Servicii Publice" ("Public Service") pentru articolele care au dezvăluit abuzurile sexuale ale magnatului Harvey Weinstein asupra femeilor de la Hollywood şi din alte industrii din lume.
Agenţia de presă Reuters a primit două premii Pulitzer, unul la categoria ''jurnalism internaţional'' pentru dezvăluirile despre legăturile dintre preşedintele Filipine Rodrigo Duterte şi patrulele de poliţie însărcinate cu asasinate, iar cel de-al doilea, pentru fotojurnalism - criza refugiaţilor Rohingya din Myanmar.
The Times şi The Washington Post au împărţit onoarea de a relata şi de a acoperi la nivel naţional subiectul privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, 2016.
Premiile Pulitzer au fost înfiinţate în 1917 prin testamentul jurnalistului şi editorului Joseph Pulitzer, un pionier al presei din Statele Unite ale Americii.
În prezent, premiile Pulitzer, acordate de Universitatea Columbia din New York, recompensează excelenţa în categorii diverse, de la ”Breaking news” la articole care se înscriu în sfera ”Serviciilor publice” şi până la ”Fotoreportaj”. În plus faţă de premiile jurnalistice, organizatorii atribuie premii şi în alte domenii, precum ”Ficţiune”, ”Istorie”, ”Dramaturgie” şi ”Muzică”.
În total, sunt acordate 21 de premii în fiecare an. Câştigătorii sunt selectaţi de un comitet independent, ai cărui membri trebuie să aleagă din peste 2.400 de propuneri în categoriile aferente acestor trofee. Comitetul dispune şi de opţiunea de a nu atribui niciun premiu în anumite categorii.
MOMENTUL ÎN CARE UN FOST BASCHETBALIST CÂŞTIGĂ UN PREMIU OSCAR!
Fostul baschetbalist Kobe Bryant a câștigat premiul pentru cel mai bun scurt-metraj animat, alături de artistul Glen Keane. Decizia a stârnit și reacții negative, în contextul campaniei Metoo.
Kobe Bryant (39 de ani), care s-a retras în 2016 din activitatea sportivă, a fost producător executiv al peliculei bazate pe un poem pe care el l-a scris în 2015, "Dear Baschetball", când se gândea să renunțe la strălucitoarea sa carieră.
Ca baschetbalist, Kobe Bryant a fost de 5 ori campion NBA cu Lakers, a primit de două ori premiul de MVP al finalei. În clasamentul all-time al marcatorilor din NBA, Kobe ocupă locul 3, cu 33.643 de puncte. Este depăşit doar de o altă legendă a lui Lakers, Kareem Abdul-Jabbar (38.387), şi de Karl Malone (36.928), care a evoluat în ultimul sezon al carierei alături de Bryant, în Los Angeles.
Joseph Pulitzer, povestea unui hamal transformat într-un jurnalist de excepţie!
S-a născut pe 10 aprilie 1847 în Mako, Ungaria, într-o familie înstărită de evrei-maghiari! După ce familia s-a mutat la Budapesta, Pulitzer va urma cursurile unei școli private. La vârsta de 17 ani a fost găsit inapt pentru serviciul militar în armata austriacă de a servi în legiunea străină. În cele din urmă, însă se înrolează la Hamburg ca militar în armata SUA.
Din militar ajunge absolvent al Facultăţii de Drept!
Ajuns în 1864 în Boston va face parte din regimentul 1 de cavalerie New-York, care era format în cea mai mare parte din germani, și va lupta de partea Statelor din Nord în Războiul civil american. El vorbea foarte bine germană și franceză, însă mai puțin limba engleză. După o serie de ocupații de ocazie ca hamal, chelner, devine în anul 1867 cetățean american, terminând chiar şi Facultatea de Drept.
Ascensiunea în jurnalism = fonduri pentru soclul Statuii Libertăţii!
În căutare de muncă va ajunge în St. Louis, Missouri, unde va fi angajat de Carl Schurz ca reporter la ziarul în limba germană „Westliche Post“. În 1873, când a plecat de la redacția ziarului, Pulitzer era deja editor și partener în proprietatea ziarului.
O perioadă va fi corespondent la ziarul „New York Sun”. În 1883, va cumpăra ziarul „New York World“ care era în pragul falimentului și care, sub conducerea lui, devine unul dintre cele mai importante din țară, cu un tiraj de 600.000 de exemplare.
În ziar apar articole senzaționale, concepute briliant, reportaje despre corupția regimului sau alte afaceri dubioase. Printr-o propagandă reușită, Pulitzer va obține fondurile necesare pentru construirea soclului Statuii Libertății.
Succesul îi aduce şi mulţi duşmani!
În lupta de concurență, redacțiile altor ziare, ca de exemplu „New York Sun“, îl vor ataca în anul 1890 personal pe Pulitzer, care bolnav probabil de diabet se retrage din lumea presei la vârsta de 43 de ani, aproape orb. Totuși el va controla mai departe redacția ziarului, cu care comuncă sub o formă codificată. În anul 1895 va apărea tiparul colorat, prima imagine tipărită color va fi un băiat cu tricoul galben „The Yellow Kid“.
În anii următori, Pulitzer se distanțează de stilul de a redacta articole senzaționale și necruțătoare, ceea ce îi va produce probleme financiare. În anul 1909, ziarul va dezvălui scandalul în legătura corupția regimului Theodore Roosevelt la construirea canalului Panama, fiind astfel acuzat pentru defăimare de către preşedinte și de financiarul J. P. Morgan. Procesul a fost câștigat de Pulitzer, care a devenit popular prin demonstrarea libertății presei. Din punct de vedere politic, jurnalistul era republican, iar în 1885 el va face parte din camera reprezentanților.
O şcoală de jurnalism, ultima dorinţă înainte de moarte...
În anul 1892, Pulitzer donează bani pentru fondarea unei școli de jurnalistică, care n-a fost aprobată, motiv pentru care a lăsat prin testament suma de două milioane de dolari pentru fondarea „School of Journalism“, dar și a unui premiu jurnalistic.
Abia în anul 1912, la un an după moartea sa, a fost înființată facultatea de jurnalistică „Columbia University” și, din anul 1917, a fost decernat anual premiul Pulitzer.
SURSA FOTO: HEPTA.RO
SURSE: HUFFINGTON POST, WIKIPEDIA, HISTORIA.
Face peste 4 milioane de vizualizări pe zi. PIESA pe care toată lumea o pune pe REPEAT. E nebunie totală!... S-au anunțat orașul și data pentru Forza ZU 2018...