Ingrediente
- 400 gr muschi de vaca
- 30 gr ciocolata neagra
- 3 felii de paine toast fara coaja
- 60 gr unt
- un cartof dulce
- 1 cm ghimbir
- 200 ml smantana dulce
- 40 gr coacaze rosii
- 30 ml vin rosu
- Sare,piper,piper rosu, coriandru
- 5 gr amidon
Mod de preparare
Dragos Bercea a fost primul concurent care i-a impresionat pe juratii Top Chef. Reteta preparata de el, Muschi de vita in crusta de ciocolata, a luat primul card pass al show-lui si deschide astfel Rubrica "Reteta Saptamanii" a siteului www.topchef.a1.ro. Dragos impartaseste pasiunea tatalui sau alaturi de care gateste la Cabana Vanatorilor din Predeal. Iata modul de preparare:
Pentru crusta:
Se pune pe bain marie* ciocolata pana se topeste, se adauga untul clarifiat ** si miezul de paine tocat marunt se asezoneaza cu sare, piper rosu si coriandru. Se amesteca totul (cel mai bine cu ajutorul unui cutter electric)
Se intinde pe masa o folie de plastic alimentara, se pune compozitia obtinuta, apoi inca o folie si se intinde usor cu mana ... Se pune la frigider timp de 20 minute.
Pentru garnitura: (piure de cartofi dulci infuzat cu ghimbir)
Cartoful dulce se curata , se taie cubulete si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce se fierbe se paseaza impreuna cu ghimbirul care a fost taiat marunt. Se da prin sita fina, se adauga smantana dulce si se asezoneaza cu sare.
Muschiul de vaca se prajeste scurt in tigaie apoi se pune crusta taiata la aceeasi dimensiune si se da la cuptor la 175 de grade.
Tips: Se verifica temperatura carnii cu ajutorul unui termometru (pentru medium trebuie sa ajunga la 54-56 grade la mijloc).
Intr-o tigaie se topeste putin unt in care se pun coacazele , se stinge cu vin si se leaga cu putin amidon, se asezoneaza cu sare si piper.
Carnea se taie in felii de 1cm grosime si se aseaza pe farfurie alaturi de piure si sos.
Dictionar:
* Bain-Marie- a) Lichid cald in care se pune un recipient continand ceea ce vrem sa incalzim. b) Vas cu apa clocotita in care se pune un recipient continind mancare care nu se poate fierbe sau incalzi direct pe foc.
** Unt clarifiat - se fierbe untul la foc mediu si cand incepe sa fiarba usor se va separa grasimea in sine de apa. Grasimea se colecteaza si astfel se obtine untul clarifiat, unt pur, cu grad de ardere mult mai ridicat fiindca nu mai contine apa