Peste 2.000 de copii vin pe lume, în fiecare an, la maternitatea Spitalului Universitar din Bucureşti.
Dintre aceştia, peste 200 sunt prematuri. Adică un pic prea grăbiţi şi, de cele mai multe ori, nepregătiţi să vină pe această lume.
Viaţa lor depinde exclusiv de medici şi de aparate. Cu atât mai mult acum, când infecţia cu covid 19 poate duce la complicaţii şi mai grave.
Bebelușii prematuri pot fi și ei infectați sau pot fi dependenți de aparatele medicale, din cauza imaturității organelor vitale. Pe lângă suferință fizică, nou-născuții trebuie izolați de mamele lor, izolați de ceilalți pacienți și au nevoie de confortul unui incubator care să le înțeleagă nevoile.
Fără un astfel de aparat, efortul medicilor poate fi în van. Vorbim de un incubator performant care nu ar trebui să lipsească acum din nicio secţie de neonatologie din ţară.
De aici şi graba cu care Fundaţia Mereu Aproape a răspuns solicitării medicilor de la Maternitatea Spitalului Universitar din Bucuresti, unde urmează să mai ajungă si un ventilator neonatal de inalta performanta.
În zilele următoare, un incubator identic cu cel de la Universitar, va fi trimis la Clinica de Neonatologie 2 a Spitalului Cuza Vodă din Iaşi.
Mesaje disperate tot vin la Fundație, de la spitale din toată țara, în timp ce mii de pachete pline cu măști de protecție, halate ori combinezoane de unică folosință au plecat și vor mai pleca spre spitale ori servicii de ambulanță.