Ayran. Rețetă de băutură tradițională turcească pe bază de iaurt
Rețeta Ayran este o rețeta tradițională turcească de băutură sărată, pe bază de iaurt rece. Se servește pentru a potoli setea, pentru răcorire, dar și pentru a calma gustul picant al unor preparate și ajută la calmarea stomacului. Este o băutură plină de proteine și previne deshidratarea.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 31 Iulie 2020, 08:34 | Actualizat: Vineri, 30 Iunie 2023, 10:12Băutura tradițională turcească Ayran se consumă, de regulă, alături de preparate spicy din carne și mâncare de stradă, precum kumpir și doner kebab. Este omniprezentă în Turcia pe rafturile din aproape toate magazinele alimentare.
Ayran. Rețetă de băutură tradițională turcească pe bază de iaurt - Ingrediente:
- iaurt
- apă
- sare
- opțional: mentă, sau diverse verdețuri aromatizate
Ayran. Rețetă de băutură tradițională turcească pe bază de iaurt - Preparare
Iaurtul rece se diluează cu apă rece, în cantitățile dorite de fiecare și se amestecă cu puțină sare. Pot fi folosite cantități egale de iaurt și apă, dar se preferă, de obicei, o cantitate mai mare de iaurt, decât cea de apă. Se poate adăuga și puțină mentă pentru un plus de efect răcoritor. Iaurtul trebuie amestecat așa încât să se creeze o spumă generoasă, ca la bere.
Băutura tradițională Ayran provine din orașul Susurluk, o localitate recunoscută pentru diversitate de produse lactate. Se spune că iaurtul pentru Ayran este preparat cu un amestec de lapte de bivoliță, vacă și câteodată de oaie, care este vărsat dintr-o găleată într-alta pentru a crea spumă.
Această băutură sărată potolește setea, este răcoritoare, calmează gura după ce au fost consumate diverse feluri de mâncare picante și calmează un stomac deranjat. Este plină de proteine și previne deshidratarea în lunile de vară pentru că îți crește aportul de sare.
Pe aceeași temăSe spune că odată ce ne obișnuim cu gustul sărat al băuturii Ayran, acesta creează dependență, așa că merită să încercăm și noi rețeta, chiar dacă suntem obișnuiți cu băuturile lactate, dulci.