Cum preparăm celebrele Chifle Laugenbrot perfecte pentru mic dejun, pachete sau hamburgeri
Rețeta de Chifle Laugenbrot este inspirată din bucătăria bavareză și constă dintr-un aluat clasic de pâine, dar opărit într-o soluție alcalină,cu bicarbonat de sodiu.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 16 Ianuarie 2020, 08:03 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 14:49În rețetele originale se folosea soda caustică în loc de bicarbonat, dar cum rețetele au evoluat, este mai la îndemână bicarbonatul de sodiu. Acesta are rolul de a da gust deosebit chiflelor, de a le face mai pufoase și a le conferi o culoare brună, plăcută.
Ingrediente pentru Rețeta de Chifle Laugenbrot:
- 500 gr făină
- 25 gr drojdie proaspătă (sau 7 gr uscată )
- 270 ml apă
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță rasă de sare
- 30 gr unt
- semințe de susan albe și negre, pentru decor
- 1 l apă
- 3 linguri bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de sare
Mod de preparare Rețeta de Chifle Laugenbrot
Cernem făina într-un vas, o amestecăm cu sarea și facem o adâncitură în mijlocul ei, unde punem drojdia amestecată cu puțină apă caldă și zahărul. Acoperim vasul și îl lăsăm așa 8-10 minute să se activeze drojdia. Apoi, adaugăm untul moale și începem să amestecăm ingredientele de la mijloc cu făina de pe margini, picurând și apa caldă. Frământăm un aluat elastic și nelipicios, apoi acoperim vasul și îl lăsăm așa până aluatul pentru Chifle Laugenbrot aproape își triplează volumul.
Mai vedeți și:
Punem un vas cu 1 l de apă la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm bicarbonatul și sarea și amestecăm până acestea se dizolvă.
Împărțim aluatul in 8 bucăți de aproximatib 100 gr una. Le dăm formă de mingiuțe și le opărim în apa care fierbe pentru 30-40 de secunde. Le scoatem și le așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt . Presărăm deasupra semințe de susan și le lăsăm să se mai dezvolte 20-30 de minute.
Înainte de a le da la cuptor le crestăm frumos deasupra, cu un cuțit cu lama subțire și vârf ascuțit. Coacem chiflele Laugenbrot pentru 25-30 de minute la 220 de grade, sau până capătă o culoare brună, specific acestor chifle.
Sunt grozav de bune aceste pâinici Laugenbrot, atât calde cât și reci, sunt pufoase și se pot folosi și la hamburgeri.