Ciolan afumat in sos de vin cu farofa de stafide si orez
Inspirată din bucătăria braziliană, te cucerește cu diversitatea de ingrediente și condimente, aceat rețetă de Ciolan afumat in sos de vin cu farofa de stafide si orez!
Publicat: Luni, 12 Noiembrie 2018, 21:29 | Actualizat: Marti, 16 Martie 2021, 22:26Inspirată din bucătăria braziliană, te cucerește cu diversitatea de ingrediente și condimente, aceat rețetă de Ciolan afumat in sos de vin cu farofa de stafide si orez!
Ingrediente pentru rețeta Ciolan afumat in sos de vin cu farofa de stafide si orez
- 1 kg ciolan de porc, afumat
- Sare
- Piper
- Nucșoară
- Chimion
- Ienibahar
- 2 căpățâni de usturoi
- 2 cepe
- Ulei
- 400 g orez prefiert
- pesmet alb
- 250 g unt
- 100 stafide
- 400 g compot de piersici
- 100 g prune uscate
- 300 g zahăr brun
- 100 ml oțet balsamic
- 500 ml
- 1 borcan de compot de piersici (taiat la jumatate)
- 1 punga de prune uscate
- 300gr zahar brun
- 100ml otet balsamic
- 500 ml supă de vită
- Pătrunjel verde
Mod de preparare pentru rețeta Ciolan afumat in sos de vin cu farofa de stafide si orez
Mai întâi se marinează carnea. Se curăță usturoiul și se taie în jumătăți, pe lungime. Se iau bucățile de ciolan afumat și se fac câteva găuri de jur împrejur. Se introduc jumătățile de usturoi în aceste găuri. Se masează pe toată suprafața cu sare, piper, chimen și nucșoară, apoi se pun la fiert pentru 5 minute. Apoi se scot, se pun în boluri și se toarnă vin peste ele.
Se pregătește orezul.
Se spală orezul și se scurge bine. Se încinge o tigaie wok cu ulei și se adaugă 2-3 căței de usturoi. Se lasă puțin să-și emane aroma, apoi se înlătură și se adaugă orezul și puțină sare. Se adaugă apa și se lasă să fiarbă până se hidratează. Se stinge focul și se lasă orezul să se odihnească, acoperit.
Se prepara ciolanul de porc.
Se încinge puțin ulei și o lingură de unt, într-o tigaie, apoi se călește o ceapă tocată mărunt. Se adaugă bucățile de ciolan, scurse și se rumenesc pe toate părțile. Apoi se adaugă o cană din vinul de la marinade și se fierbe pentru 5 minute, neacoperit, pentru a se evapora vinul. Apoi se continua prepararea la cuptor, acoperit cu folie, timp de 20 de minute și încă 5-6 minute fără folie.
Se prepară sosul de ceapă caramelizată.
Se topește untul și se adaugă o ceapă tocată. Se călește, apoi se adaugă 2 linguri de zahăr brun. Se amestecă până se caramelizează ceapa, apoi se adaugă 2-3 cești de vin. Se lasă să fiarbă puțin, apoi se adaugă 2 cești de supă și din nou se lasă să fiarbă până se reduce.
Se prepară farofa de stafide
În timp ce carnea se gătește, se adaugă 4 linguri de unt în tigaie, iar când se topește se adaugă stafidele. Când se hidratează bine și devin rotunde, se adaugă pesmetul și se amestecă până când acesta își schimbă culoarea în auriu.
Pregătim decorul de piersici cu prune.
Se adaugă 1 lingură de unt într-o tigaie cu 1 lingură de zahăr brun și piersicile din compot + prunele. Se adaugă oțet balsamic pentru aciditate, apoi se lasă la răcit.
Când toate preparatele sunt gata se așază frumos pe farfurii, asamblând orezul cu formele de cerc, iar la mijlocul lui se va pune farofa de stafide. Carnea crestată se șa așeza alături, glazurată cu sos de ceapă, iar piersicile și prunele se vor folosi ca decor.