Când se apropie ziua de 1 decembrie, Ziua Națională a României, gândul ne zboară la rețetele de preparate trediționale românești și în mod deosebit la rețetă tradițională de fasole cu ciolan afumat.
Vlădutz, îndrăgitul bucătar de la Neatza cu Răzvan și Dani, a gătit această delicioasă rețetă în cadrul matinalului și ne-a oferit multiple detalii și sfaturi despre modul de preparare pentru un gust optim.
Ingrediente pentru Rețetă tradițională de fasole cu ciolan afumat:
- 1 kg fasole albă, boabe
- 2 cepe
- 5-6 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de păstârnac
- 2 ardei grași, roșii
- puțin ulei
- 2 buc. ciolan afumat
- 400 gr roșii pasate
- 100 gr pastă de ardei
- 2-3 foi de dafin
- sare și piper
- puțin tarhon
Mod de preparare pentru rețeta tradițională de fasole cu ciolan afumat
Pentru această mâncare de fasole, Vlăduț folosește trei etape de preparare. de menționat că este o rețetă proprie din bucătăria lui Vlăduț.
Prima etapă constă în fierberea boabelor de fasole.
Boabele de fasole bine spălate se fierb în trei ape, pentru câte 5-6 minute după ce au început să fiarbă. După fiecare fierbere, se scurg bine și se clătesc cu apă fierbinte.
Citește și: Rețeta Iahnie de fasole cu multă ceapă și ciolan afumat
Abia a patra apă este definitivă, iar în această apă se adaugă, opțional, puțin bicarbonat de sodiu, pentru a urgenta pătrunderea boabelor de fasole.
Sfatul lui Vlăduț este să nu se adauge sare de la început pentru a nu influența sfărâmarea boabelor de fasole.
A doua etapă: pregătirea ciolanului afumat.
Cele două bucăți de ciolan afumat se spală bine cu apă fierbinte și se pun la fiert în apă cât să fie bine acoperite. Și aici, prima apă se aruncă, pentru a se îndepărta toxinele din ingredientele folosite la afumarea ciolanului.
Apoi, se lasă la fiert până se pătrunde bine carnea și șoriciul. Se scurg bine cele două bucăți de ciolan afumat, se presară cu sare ți se dau la cuptor la 200 de grade, pentru aproximativ 20 de minute, atât cât să se rumenească frumos și să devină șoriciul mai crocant.
Citește și: Rețete tradiționale de 1 decembrie. Rețetă de fasole cu ciolan de porc afumat, preparată la ceaun
A treia etapă constă în pregătirea legumelor.
Legumele curățate și tocate mărunt se călesc ușor în ulei de floarea soarelui, doar până încep să se pătrundă.
Atenție! Nu se lasă să legumele să capete acel gust dăunător de prăjeală!
Peste legumele ușor pătrunse se adaugă un polonic din supa de la ciolanul afumat și se mai lasă să fiarbă până se pătrund definitiv. Se adaugă și foile de dafin, apoi se adaugă pasta de roșii și pasta de ardei.
După ce mai fierb câteva minute, iar fasolea este deja fiartă, se mai scurge din zeama de la fasole și se adaugă sosul de legume cu roșii și ardei. Se adaugă și usturoi zdrobit, puțin tarhon, sare și piper, după gust. La final, se adaugă și ciolanul de la cuptor, pentru a-și lăsa savoarea în mâncarea de fasole.
Pentru a nu pierde detalii și sfaturi importante de la Vlăduț despre modul de preparare al acestei rețete tradiționale de fasole cu ciolan afumat, accesați și materialul video de mai sus!
Prognoza meteo 30 noiembrie 2020. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Horoscopul zilei 1 decembrie 2020. Racii vor fi mai atenți la detalii...