Ciorbă de bureți cu slănină afumată și mămăliguță cu brânză de oi. Rețetă tradițională din Maramureș
Rețete tradiționale sunt de nerefuzat pentru că foarte rar ne este dat să le degustăm, poate doar când vizităm regiunile de unde provin, cum este și această rețetă tradițională din Maramureș: Ciorbă de bureți cu slănină afumată și mămăliguță cu brânză de oi, prezentată în emisiunea Chefi la cuțite.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 29 Septembrie 2020, 09:44 | Actualizat: Marti, 29 Septembrie 2020, 10:35- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ileana Vlad din Săliștea de Sus, județul Maramureș, mare iubitoare de obiceiuri și tradiții românești, una dintre cele mai surprinzătoare concurente din ediția 10 a sezonului 8 „Chefi la cuțite”, a pregătit o mâncare foarte veche, care se făcea la stână de cîătre ciobani, cu specialități din lapte de oaie și cu ce se mai găsea pe deal. Este vorba de un preparat tradițional, maramureșean, o ”zamă” din bureți de bortă cu slănină afumată, dreasă cu laspte și smântână și servită cu mămăliguță cu brânză.
O nebunie de preparat din ingrediente naturale, care i-a impresionat la maxim pe cei trei jurați și a primit cele trei cuțite și tradiționala mulțumire ”Săru-mâna pentru masă”.
Ce ne trebuie pentru delicioasa ciorbă de bureți cu slănină afumată și mămăliguță cu brânză de oi, rețetă tradițională din Maramureș:
- 500 gr bureți de bortă
- 250 gr slănină afumată
- 2 fire usturoi verde
- mult cimbru de câmp
- 2-3 linguri de smântână grasă, de oi
- 200-300 ml lapte de oi
- sare și piper
- leuștean verde
-
Pentru mămăliguța cu brânză:
- 1 kg mălai
- 4 l apă
- sare
- unt din lapte de oi
- urdă de oi
- slănină afumată
-
În plus:
- iaurt din lapte de oi
- smântână grasă
Cum se prepară delicioasa ciorbă de bureți cu slănină afumată și mămăliguță cu brânză de oi, rețetă tradițională din Maramureș?
Se pune o oală cu apă și sare la fiert. Când apa începe să fiarbă se adaugă bureții de bortă tocați mai mărunt și mult cimbru verde, de câmp.
Într-o tigaie, se prăjește slănina afumată, tăiată în bucăți mici și se adaugă usturoiul verde tocat rondele. Se amestecă până când usturoiul își degajă bine aroma care se întrepătrunde cu cea de la slănina afumată.
Când bureții de bortă sunt bine pătrunși, se adaugă slănina afumată amestecată cu usturoiul verde. Se mai fierbe zama de bureți până se întrepătrund bine toate gusturile, apoi se drege gustul cu smântână grasă diluată cu lapte de oi.
Între timp, se prepară și o mămăliguță mai moale, care se amestecă, în straturi, cu urdă de oi și slănină afumată, tocată mărunt și prăjită.
Senzaționala ciorbă de bureți cu slănină afumată se servește cu mămăliguță cu brânză de oi și slănină, alături de un bol cu iaurt de oi și smântână grasă.
O nebunie de preparat tradițional maramureșean, care te face să salivezi instant de cum îl vezi!
Îndrăgita emisiune „Chefi la cuțite” poate fi urmărită în fiecare seară de luni, marți și miercuri, de la ora 20:30, la Antena 1!