Din categoria rețetelor vechi cu iz de copilărie: Rețeta Batoane de post cu miere și mac
Mult îndrăgitele rețete din copilărie dăinuiesc și acum și sunt la mare căutare, preparate cu cu multă bucurie și servite cu nostalgie. Dintre aceastea Rețeta Batoane de post cu miere și mac, perfectă în această perioadă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 18 Noiembrie 2019, 10:50 | Actualizat: Marti, 21 Iunie 2022, 10:18- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Foarte simplu de preparat, aceste Batoane de post cu miere și mac, ne putem delecta cu ele într-o zi de post și pot constitui chiar baza pachetelor pentru cei mici.
Rețeta Batoane de post cu miere și mac – Ingrediente:
- Pentru aluat:
- 500 g făină
- 7 g drojdie uscată
- 50 g zahăr
- 80 ml ulei
- 250 ml apă caldă
- un praf sare
- Pentru uns:
- 100 ml apă
- 1 lingură făină
- mac
- Pentru sirop:
- 150 ml apă
- 2 linguri miere
Rețeta Batoane de post cu miere și mac - Preparare
Cernem făina într-un vas și facem un loc la mijlocul ei și adăugăm acolo drojdia cu zahărul.
Încălzim apa, atât cât suportă degetul și amestecăm o parte din ea cu drojdia și zahărul.
Lăsăm amestecul la odihnit 8-10 minute, până când drojdia se activează și se fac bășicuțe.
Adăugăm, apoi și restul de apă caldă și uleiul, treptat, amestecând totul cu făina de pe margini.
Frământăm un aluat compact și nelipicios, pe care îl lăsăm aproximativ 25-30 de minute la loc cald, acoperit, până își dublează volumul.
După acest interval, presărăm sare fină peste aluat și îl frământăm din nou, așa încât sarea să pătrundă uniform în aluat.
Împărțim aluatul în 8 părți egale, le modelăm în 8 sfere, pe care le mai lăsăm la odihnit 5-6 minute, apoi le întindem în foi subțiri, de lungimea laturii mici a tăvii în care le vom coace.
Le rulăm, nu foarte strâns și le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 2-3 cm.
Le acoperim și le mai lăsăm la loc cald până își măresc consistent volumul.
Amestecăm 100 ml apă cu o lingură de făină și cu ajutorul unei pensule, ungem batoanele cu acest amestec și presărăm mac peste ele.
Coacem batoanele pentru 20-25 minute, în cuptorul preîncălzit, la 160-175 de grade.
Fierbem apa pentru sirop, o lăsăm 2-3 minute să se tempereze și diluăm mierea în ea.
Ungem cu acest sirop, batoanele fierbinți, după ce le scoatem din cuptor.
Le servim atât calde, cât și reci și merg foarte bine luate la pachet.