Cornulețele fac parte dintre cele mai îndrăgite deserturi, potrivite a fi servite, mai ales dimineața, alături de un ceai sau o cafea. Rețetele de cornulețe sunt diverse, cu la aluaturi fragede, sau dospite și umpluturi de gem, rahat, nucă, sau diverse creme de vanilie, ciocolată, etc.
Printre cele mai simple rețete de cornulețe se numără și rețeta celor mai gustoase și pufoase cornulețe de post cu gem de prune.
Iată ce ingrediente ne trebuiesc pentru rețeta celor mai gustoase și pufoase cornulețe de post cu gem de prune:
- Pentru aluat de cornulețe, dospit:
- 600 gr făină
- 50 gr zahăr
- 7 gr drojdie uscată
- 100 ml ulei
- 200 ml băutură de soia
- 1 lingură oțet
- 1 praf de sare
- 2-3 lingurițe esență de vanilie
- Pentru umplutură:
- 800 gr gem de prune
- 1 linguriță scorțișoară, opțional
Rețeta celor mai gustoase și pufoase cornulețe de post cu gem de prune - Mod de preparare
Pentru a pregăti aluatul dospit, începem prin a cerne făina într-un vas și a o amesteca cu drojdia uscată și zahărul. Apoi, turnăm, treptat, uleiul, oțetul, esența și băutura de soia, ușor încălzită și amestecăm bine ingredientele. Presărăm și sare, pe parcurs ce frământăm aluatul. Nu punem sarea de la început șă nu fie la contact cu drojdia, pentru că va influiența negativ activarea drojdiei. Acoperim aluatul pentru cornulețe și îl lăsăm la loc cald 20-25 de minute.
După acest interval, pornim cuptorul la 180 de grade.
Împărțim aluatul în bile de mărimea unei mingi de tenis. Întindem fiecare bilă în câte o foaie subțire, de formă circulară și o crestăm în 8 raze de cerc, realizând astfel 8 forme triunghiulare. Punem câte o linguriță din gemul de prune la baza formelor de aluat și le rulăm către vârf. Așezăm rulourile în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de 2-3 cm. Coacem delicioasele cornulețe de post cu gem de prune pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau până încep să se rumenească ușor.
Le trecem, apoi prin zahăr pudră și le așezăm pe platouri, sau în cutii de carton, dacă vrem să le mai păstrăm câteva zile. De obicei, cornulețele sunt mai gustoase începând cu a doua zi, pentru că aluatul începe să se frăgezească.